Ръстът на БВП в САЩ е 3,3%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се повиши през третото тримесечие на 2017 г. с 3,3% на годишна база, следвайки добрият растеж от 3,1% през второто тримесечие, показват данните на Департамента за търговия.

Данните са по-добри от експресната оценка за растеж на БВП с 3,0% и от осредните прогнози на финансовите пазари за по-слаба възходяща ревизия до 3,2 на сто.

През трите месеца до края на септември потребителските разходи, които формират над две трети от икономическия растеж на САЩ, се повишиха с 2,3%, след ръст с 3,3% през второто тримесечие. Забавянето на растежа на потребителските разходи се дължи в най-голяма степен на ураганите „Харви“ и „Ирма“.

В същото време бизнес инвестициите за нежилищно строителството се повишиха с 4,7%, при експресна оценка за растеж с 3,9%, докато тези в жилищното строителство се свиха с 5,1% (при предходна оценка за спад с 5,2%). Бизнес разходите за оборудване отбелязаха растеж от 10,4% (над експресна оценка за повишение с 8,6%) и след нарастване с 8,8% през  второто тримесечие.

Възходяща ревизия претърпяха и данните за правителствените разходи, като те се повишиха през третото тримесечие с 0,4% вместо спрямо експресна  оценка за понижение с 0,1 на сто.

Износът на САЩ се увеличи през третото тримесечие с 2,2%, докато вносът се сви с 1,1%. Това доведе до по-малък търговски дефицит и допринесе с  0,45 проценти пункта към растежа на БВП.

През периода юли – септември американският бизнес акумулира складови запаси за цели 39,0 млрд. долара в очакване на силно търсене в бъдеще (при процеса на възстановяване на щетите от „Харви“ и „Ирма“) вместо за 35,8 млрд. долара, което допринесе с 0,8 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ.

Корпоративните печалби след облагането с данъци нараснаха през третото тримесечие с 5,8%, след растеж с едва 0,1% през предходното тримесечие, информира infostock.bg.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,5% на годишна база, след повишение с 0,3% през предходните три месеца, докато растежът на основния ценови индекс (основния PCE  индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се ускори до 1,4% от  0,9% през второто тримесечие.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *