Санирането в Благоевград и страната зацикли

Санирането на близо 30 многофамилни сгради от направения вече списък в  Благоевград няма да бъде възможно на този етап по Националната програма за енергийна ефективност, заради временното й преустановяване. Това съобщиха с известна носталгия от пресцентърът на общината, която беше толирирана като една от първенците в това начинание на правителството в оставка. Досега в Благоевград санираните блокове вече са 15, а в момента се работи по още 41. Но по тях работата вече е преустановена….
Сключването на нови договори е прекъснато, докато парламентът приеме „Бюджет 2017“ и потвърди продължаването на програмата, уточняват от общинската управа. Причината е, че сключените до момента договори в страната/а не само в Благоевград/ са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в постановлението за изпълнението на програмата и гарантирана от бюджета. В съобщението е посочен и списъкът на сградите в Благоевград, които към момента няма да бъдат санирани, въпреки че за тях има подадени документи и отговарят на изискванията.

Плевен вероятно е останал единственият град в страната, в който при наличие на сключени договори, няма реален старт на работата по саниране на блоковете.Близо две хиляди сгради чакат за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кметовете вече са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато НС приеме бюджет 2017 година. В Пловдив санирането на панелки изначало  зацикли и не се знае кога ще стартира. По нито един блок в града не се работи по националната програма за енергийна ефективност. Не по-различно е и положението във Велико Търново. Там по предварителни данни между 500 хил. лв. и 1 млн. ще струва обновлението на панелките. Парите ще се осигуряват напълно безвъзмездно по националната програма за енергийна ефективност. Живущите на ул. „Райчо Николов“ 3, „Ниш“ 2 и „Бяла Бона“ 1 са били най-експедитивни при формиране на сдружението на собствениците и попълване на документацията. До пролетта те трябва да имат напълно обновени блокове с нови покриви, фасади с топлоизолация, дограма, входове и подходи. Но сега при цялата им готовност също ще има да почакат, дано да е поне до пролетта, както им обещават от общината…

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *