САЩ скочиха срещу ЕС в защита на „Епъл“

САЩ директно атакуваха Европейския съюз, когото обвиняват за „присвояване“ на  приходи, които били всъщност собственост на американската хазна. Обвиненията са предизвикани от това,  че преди няколко дни ЕК излезе с решение, с което нареди на американската компания „Епъл“ да върне рекордните 13 млрд. евро, които фирмата е спечелила в резултат на данъчните облекчения в едната от страните-членки – Ирландия. Еврокомисията се аргументира със действащото антитръстовото законодателство на Европа, според което подобни данъчните облекчения представляват незаконна държавна помощ.

Според анализатори и икономисти тази стъпка на Европейската комисия може да доведе до сериозни разногласия със САЩ по време на международната среща на върха на страни от Г-20, която ще се проведе през следващата седмица в Китай.

Загрижен съм, че това представлява опит за изземване на приходи от компания, която трябва да бъде облагана с данък в Съединените щати, заяви американският финансов министър Джейкъб Лю на събитие, на което се обсъждаше позицията на Вашингтон преди предстоящата през следващата седмица среща на Г-20.

Проблемът с „Епъл“ е последния случай на сериозен спор между Брюксел и Вашингтон относно регулацията на компаниите. По-рано този месец Министерството на финансите на САЩ представи подробен правен аргумент, според който подходът на ЕК е против европейското законодателство. Джейкъб Лю отбеляза, че да се накара „Епъл“ да плати по-високи данъци в Ирландия означава, че компанията може да приспадне тези плащания от това, което тя дължи на американската хазна, намалявайки по този начин данъчните постъпления в САЩ.

На срещата Г-20 в Китай един от основните въпроси ще бъде контролът върпху опитите за избягване плащането на данъци и ролята на офшорните зони в света.

 

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *