САЩ сложиха и Xiaomi в черния списък

Китайският производител на смартфони Xiaomi е най-новата китайска компания, попаднала във „военния” черен списък на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Xiaomi, подобно на Huawei, ще трябва да преодолява американски санкции
(снимка: MI blog)

Министерството на отбраната на САЩ добави още девет компании към листата си с предполагаеми „китайски военни компании”, включително Xiaomi, съобщи TechCrunch.

Xiaomi е третият по големина производител на смартфони в света (по данни за третото тримесечие на миналата година), изпреварвайки Apple и изоставайки само от Samsung и Huawei, според пазарните изследователи от IDC, информира technews.bg.

Redmi is Xiaomi's new sub-brand, to debut with 48MP camera phone on January 10

През ноември Тръмп подписа изпълнителна заповед, която трябваше да влезе в сила през януари, за забрана на американските инвестиции в компании, определени като „подкрепящи усилията на китайските военни, разузнавателни и охранителни органи”.

Huawei, основният производител на чипове в Китай SMIC и трите най-големи телекомуникационни оператора в страната също са сред забранените компании в черния списък.

„Военният” черен списък е различен от този на Министерството на търговията, който пък отрязва достъпа до американския пазар на Huawei, DJI, SenseTime и други китайски технологични фирми „поради опасения за националната сигурност” на САЩ.

Xiaomi beats profit view, sees more global expansion - The Hindu BusinessLine

Xiaomi „потвърждава, че не е собственост, не се контролира или не е свързана с китайската армия и не е „комунистическа китайска военна компания”, отговориха на свой ред потърпевшите.

„Компанията ще предприеме подходящ курс на действия, за да защити интересите си”, казват от Xiaomi с обещанието за „допълнителни анонси, когато е подходящо”.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *