СБ: Пандемията може да тласне 71 милиона души в крайна бедност

Световната банка заяви, че пандемията от COVID-19 може да тласне 71 милиона души в крайна бедност, а нейният президент предупреждава за различното въздействие върху най-бедните страни в света.

Снимка: iStock

„Този проблем с неравенството е гигантски, тъй като е и в рамките на много страни и е отвъд границите“, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Yahoo Finance на 24-ти август, информира infostock.bg.

През юни Световната банка прогнозира свиване на световната икономика с 5.2% през тази година. Рязкото икономическо свиване застрашава оптимистичния растеж, на който Световната банка се надяваше преди пандемията, като сега страните с ниски доходи прогнозират да повишат реалния БВП само с 1.0% през 2020 г. в сравнение с предпандемичната прогноза от 5.4%.

Световната банка съобщи, че крайната бедност в световен мащаб непрекъснато е намалявала пред пандемията, но сега очаква милиони да изпаднат в предизвикателството да живеят с по-малко от 1.90 долара на ден.

Източник: Световна банка

Малпас заяви, че развитите страни са в състояние да предприемат стъпки за стабилизиране на икономиките си, но се притеснява, че развиващите се страни не са в състояние да направят същото.

С повече пречки за възстановяването на обеднелите страни, Малпас очаква кризата COVID-19 да бъде „значително по-лоша“ от голямата рецесия през 2008 г.

Световната банка: Природните бедствия тласкат към бедност 26 млн ...

Ефектът е неравномерен за различните държави и Малпас заяви, че напредналите икономики имат по-големи ресурси за справяне с кризата. В САЩ например законодателите успяха да изразходват над 2 трилиона долара за подкрепа на бизнеса и безработните.

„Мерките за стимулиране са насочени към облагодетелстване на хората от тези страни и просто в момента няма механизъм, който да облагодетелства по-бедните страни“, каза Малпас.

Световната банка: Бедността не расте, а намалява в последните 25 ...

Бърза помощ

В доклада „Глобални икономически перспективи“ Световната банка посочва, че нововъзникващите пазари, претърпели финансова криза в резултат на Covid-19, могат да отбележат икономически спад от 8% за петгодишен период, докато загубата при развиващите държави, които са и петролни износители могат да достигнат 11%.

Световната банка, сестринска организация на Международния валутен фонд, се опитва да предложи помощ под формата на до 160 милиарда долара за финансиране на проекти. През април организацията стартира „Механизъм за бързо проследяване“, който отпусна 1.9 милиарда долара помощ за 25 държави.

„Всички различни оръжия на Световната банка участват в това да предоставят помощ възможно най-бързо“, заяви Малпас.

Евростат: България е най-застрашена от бедност в ЕС

Той каза, че бързите средства са предназначени за справяне с основни здравни стоки като лични предпазни средства и се надява програмата да се разшири, за да обхване евентуални ваксини и други необходими лекарства.

Но Световната банка също разшири фокуса си, за да обхване инициативи, фокусирани върху храната и училището. В Турция например Световната банка подкрепя проект, финансиращ разширяването на електронното обучение. В Афганистан Световната банка одобри безвъзмездни средства, финансиращи увеличаване на местното производство на храни чрез напоителни системи.

За да има по-малко бедни | Новини и анализи по международни теми ...
 Макар много държави да имат успех в управлението на помощта, Малпас заяви, че други страни имат нужда от помощ.

„Други страни изпитват проблеми да разберат кои болници се нуждаят от кои неща и ние можем да предоставим някаква техническа помощ за това, но страната наистина трябва да ръководи тези усилия“, каза той.

За бедните страни Малпас заяви, че ключът към намаляване на разликата в неравенството ще бъдат потоците от преки чуждестранни инвестиции от напреднали страни в проекти в развиващите се страни.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *