Световната финансовата криза за момента не ни достига

Световната финансовата криза за момента не ни достига, смята икономистът Георги Ангелов от институт „Отворено общество”. Трябва да разделим финансовата криза от инфлацията, която идва от цените на горивата и храните, коментира Ангелов в предаването „Денят” на Дарик радио. Ако предстоящата реколта е добра, един от факторите за поскъпването на храните ще отпадне.

Цената на петрола е трудно да се прогнозира, посочи още Ангелов. Един от големите фактори на родна почва обаче е каква ще е цената на тока, който зависи от политиката на управляващите, подчерта Ангелов.

Ето какво още каза Георги Ангелов:

Най-важният фактор, който се отнася за инфлацията, си остава наш вътрешен – това е цената на тока, която два месеца преди средата на годината, когато би трябвало да се повиши, ние още не знаем с колко ще се повиши. Ако се повиши с 30 процента, естествено инфлацията ще бъде по-висока, а ако се повиши с 3 процента – цената на тока ще бъде съвсем различна, няма да го забележим даже. Тоест това си зависи от нас и това нещо никаква финансова криза и никакви външни фактори не могат да ни го определят. По-скоро правителствената политика и политика на комисията по енергетиката е важна за цената на тока. Оттам всички цени, които са свързани – за производство, за транспорт и т.н., са свързани с цената на енергията. Нашата комисия за регулиране на енергетиката няма практика да оправдава защо определя една цена или друга. Тя просто казва „Толкова. Те поискаха 30, ние им дадохме 25”. Не съм много голям оптимист по отношение на комисията, ще има някакво увеличение на цената на тока, макар че те миналата година бяха обещали, че ще намалят цената тази година. Ако цената на зърното продължи да се задържа и дори падне, мисля даже, че ако падне по-значимо, може да компенсира този ефект, който сами ще си създадем с енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *