Сделката за ГОРУБСО – Мадан е финализирана

Новият концесионер Николай Вълканов също потвърди,  че юридическите формалности по сделката са изпълнени. Остава да се прехвърли собствеността, но това ще стане във вторник, тъй като австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев, не работи  поради Великденските празници. До средата на идната седмица се очаква да се джиросат акциите, като държавата става собственик на 20%, а 80 на сто са на Върба-Батанци, фирмата на Вълканов, каза Токмакчиев:
Всички подписи са сложени, всички неща са уточнени, приети от едната и от другата страна. Трябва само да се прехвърли собствеността през австрийската банка. Това ще стане във вторник. Работниците ще влязат в мините по всяка вероятност в сряда. Повечето от предписанията на Инспекцията по труда са изпълнени и се очаква през другата седмица да бъдат отворени рудниците, добави Токмакчиев.
Закупени са  нови каски, лампи миньорски лични, самоспасители, работни дрехи, облекла и обувки миньорски. Ще се направи само един оглед в мината, за да се проверят как са работните места, забоите как са. Във вторник ще влезнат, като се прехвърли собствеността и областната Инспекция по труда, за да разпечата рудниците и да ги пусне в работа. Престоят на работниците от Горубсо-Мадан трябва да се заплати, тъй като миньорите не са работели по независещи от тях причини, допълни Токмакчиев: По причина на работодателя, съгласно Кодекса на труда, работниците трябва да си получат основните надници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *