Сдружение „ГЛАС“ е обезпокоено от евентуални сривове в банковия сектор

София /КРОСС/ Сдружение „ГЛАС“ е обезпокоено от евентуални внезапни сривове в банковия сектор и рискове за кредитополучателите. „Обществото очаква БНБ, съгласувано с правителството, да започне да изпълнява сериозно и отговорно функциите си по надзора върху дейността на банковия сектор в България, доминиран от чуждестранни собственици“. Това се заявява в писмо на Сдружение „ГЛАС“ , адресирано до управителя на БНБ и министъра на финансите Симеон Дянков.

„Обръщам се към Вас с настоящото сигнално писмо от името на Националното гражданско сдружение „ГЛАС“. Поводът е тревожната информация, за рисковете в банковия сектор, с която разполагаме“, алармират от сдружението. Те се позовават на „Business Insider“- 13/09/2010/, едно международно изследване на кредитните операции, практикувани от чуждестранна банка в България, което разкрива сериозни рискове за кредитополучателите. Информацията е базирана на сериозно изследване на 100 000 ипотечни кредити, получени от български граждани в периода 2004-2007 г.. Според „ГЛАС“ надеждността на изводите едва ли подлежат на съмнение.
„Експертите, провели изследването смятат, че превалутирането на заемите от левове в евро, както и политиката на банките да се въздържат от даване на заеми в местна валута, може да доведат до сходни резултати с тези, от които пострадаха милиони домакинства и фирми в САЩ и Европа.
Настояваме да представите официалната позиция на БНБ по поставения проблем, както и да посочите финансовата институция, обект на това проучване.
Обществото очаква БНБ, съгласувано с правителството, да започне да изпълнява сериозно и отговорно функциите си по надзора върху дейността на банковия сектор в България, доминиран от чуждестранни собственици.
Разчитаме, че БНБ и МФ ще реагират адекватно и своевременно на засилващите се през последните месеци предупреждения от страна на МВФ и други международни институции и експерти за предстояща дестабилизация на някои от чуждестранните банки в България.
Във Вашите правомощия е, едновременно със строгия надзор, да насърчите добрите практики, които се прилагат от група малки банки у нас.
Нужен е и нов, специализиран и стриктен стрес-тест на всички банки, работещи в България, за да не бъдем изненадани неприятно от внезапни сривове в този ключов сектор“, се отбелязва още в писмото на „ГЛАС“.
Информационна агенция КРОСС припомня, че Мартин Браун, Каролин Киршенман и Стивън Онгенахев от VoxEU публикуваха проучване на 100 000 ипотеки заема в чуждестранни валути направени от българска банка в периода 2004-2007 г.
Това, което са открили, е, че банките агресивно предлагат тези заеми:
С поглед към предоставянето на заеми в чужда валута откриват поразително доказателство, че нашата банка предлага най-вече евро заеми. Около една трета (32%) от всички заеми от извадката са в евро у нас, близо една четвърт от тях (23%) първоначално са били поискани в лева. Проучване на подизвадка на заемите, които са били поискани в левове, показва, че банката е по-склонна да преобразува кредита в евро, ако фирмата има нисък кредитен риск. Друго тревожно нещо, което са установили, е че банката се колебае дали да предложи големи и дългосрочни кредити в местна валута. Освен това, банката трябва да е по-склонна да преобразува заем в евро, след като е получил допълнително финансиране от клиенти в евро.
Цялата работа с ипотечните кредити се повтаря, вие имате евтин метод на финансиране, а банките предлагат тези заеми вместо традиционните ипотечни заеми, твърдят . „Business Insider“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *