Северните европейски градове предпочитано място за бизнес

Северните европейски държави като Финландия, Германия и Швеция остават предпочитано място за бизнес. Това става ясно от последната класация на най-добрите градове за предприемачество в ЕС, която се изготвя от Инициативата за икономическо развитие на териториите. Победителят тази година е Франкфурт, следван от шведския град Малмо и полската столица Варшава. Първата десетка се допълва от Хамбург, Берлин, Лисабон, Хелзинки, Кьолн, Лион и Щутгарт.
Проучването обхваща 37 града в 18 държави, които са подредени според това доколко предприемачите са доволни от правителствената и частна политика за насърчаване на бизнеса. В анкетата тази година участват 4500 мениджъри.
Отделно са изготвени класации на градовете по пет критерия: насърчаване на създаването на бизнес, продкрепа преди започването на бизнес като например консултации, подкрепа след започването на бизнес, достъп до финансиране и бизнес среда. Класациите по категории се различават, но има градове, които винаги остават на челните места. Градовете в първата десетка имат много общи неща, както и тези на дъното на класацията. Приличат си и градовете посредата на списъка.
Държавите в Северна Европа продължават да получават високи оценки от бизнеса, а южните градове като Атина, Рим и Милано остават най-непривлекателни за предприемачите. Има и други географски разлики. Компаниите на юг по принцип създават по-малко работни места, отколкото на север. Освен това предприемачите в южните държави често работят извън големите градски центрове, докато на север фирмите се създават в градовете.
Германия се очертава като най-динамичната държава по отношение на подкрепата за бизнеса. Повечето градове в страната са в горната част на класацията, а пет от тях са в челната десетка. Също германски град – Франкфурт, е победителят тази година. Причина за добрите резултати е германският модел на предприемачество, който се основава на средните по големина фирми. Те са най-устойчиви на последиците от икономическата криза.

pari . bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *