Сертифицираха онлайн покупката билети за влак

Сертифицираха най-после централизираната система за издаване на билети и резервации в реално време за ползване на услугите на „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД.  Това официално бе направено от оторизирания Български институт по метрология /БИМ/.

Сертифицираната днес система е разработена от „Информационно обслужване“ АД и може да се ползва от всички жп гари и бюра в страната. Тя обслужва всички жп дестинации в нашата страна. Чрез нея се предоставя възможност за закупуване на билети и от кондуктора във влака.  Освен  това тя е достъпна чрез интернет от всяка точка в света. Платформата дава възможност за контрол от страна на кондуктора във влака. В случай на нередовен пътник, чрез нея се издава, не само билет за нередовен пътник, но и глоба, спрямо тарифите на Националния железопътен превозвач.

Валидирането на билетите позволява на Звеното за вътрешен контрол на БДЖ „Пътнически превози“ да подобри контрола над изпълнението на служебните задължения на кондукторите. Всяко действие на служителите, които работят с тази система, се записва и може да бъде проследено.

Централизираната платформа замества досегашната система за билетоиздаване, която повече от 20 години не е модернизирана. Представената система обхваща цялостната дейност на БДЖ „Пътнически превози“ – разписания, композиране на влакове, маршрутизация, тарифиране, контрол, отчитане на приходите от пътници спрямо счетоводните, маркетинговите и статистическите данни, което става в реално време.

„Информационно обслужване“ АД допълнително реализира и интеграция на автоматично въвеждане на данните от графика за движение на влаковете, което също става в реално време. Това ще улесни и подобри значително работата на системата и ще елиминира необходимостта от ръчно управление от страна на служителите на БДЖ „Пътнически превози“.

Проектът за въвеждане на Централизирана система за онлайн покупка и резервация на билети беше представен за първи път в края на 2013 г. В средата на тази година, по време на официалното откриване на жп отсечките Димитровград – Симеоновград, Любимец – гръцката граница, беше направена първата демонстрация за покупка на билет във влак.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *