Сефте: Първият въоръжен обир на биткойн е факт

Сефтето вече е направено, очаква се продължение… Двама британски брокери на виртуални валути са станали жертва на въоръжен обир от страна на четирима маскирани, които ги принудили да преведат биткойни по сметка, съобщи Франс прес, позовавайки се на в. „Дейли мейл“. Изданието изтъква, че това е първият подобен случай на кражба на виртуална валута. Нападението е извършено миналия понеделник в южното английско село Моулсфорд. Четиримата нападатели с качулки на главите проникнали в жилището на 31-годишната Ейми Джей и 30-годишния Дани Астън и принудили мъжа да направи финансов превод на биткойни от компютъра си.

Според националния фирмен регистър Ейми Джей и Дани Астън са директори на компанията Астън диджитъл кърънсис (Aston Digital Currencies), специализирана в управление на инвестиционни портфейли с виртуални валути, регистрирана на домашния им адрес, предаде БНТ.

Компанията е създадена през 2017 година в момент, когато биткойнът струвал около 2500 евро. Оттогава курсът на тази криптовалута силно се промени, като на 17 декември достигна максимална стойност от 16 323 евро. След това курсът му отново спадна под прага от 10 000 евро.

До този момент никой не е арестуван, но според полицията в Темс Вали нападателите може би са се насочили специално към Дани Астън поради историята на трансакциите му в интернет. Използвайки псевдоним, той извършил над 100 000 трансакции с виртуални валути с 16 375 различни партньори. Някои от тях го препоръчали заради добрите му постижения, като използвали истинското му име, което може да е позволило на нападателите да го открият.

Потърпевшите Дани Астън (30) и Ейми Джей (31) са британски брокери, собственици на фирма за управление на инвестиционни портфейли с виртуални валути Aston Digital Currencies.

Обирът е извършен миналия понеделник. Нападателите са завързали жената и са заплашили с оръжите партньора й, като в същото време са извели невръстното им дете в количка извън къщата. За щастие никой не е пострадал при грабежа.

Жителите на заможното село са в шок, тъй като обирът е станал сутринта в непосредствена близост до местното училище „Кранфорд Хаус“, когато райнът е пълен с деца и родители. Някои от жителите му дори са забелязали четирима младежи, облечени в тъмни дрехи и с качулки, които са прескочили оградата. Непосредствено след нападението децата в двете училища в селото са останали заключени в учебните сгради, докато спецчасти са обикаляли местността с хеликоптери и са разпитвали свидетели, посочва The Sun.

До момента нападателите не са открити, а съсед на пострадалата двойка споделя, че след грабежа семейството се е изселило при роднини и не се е връщало. Селото е известно с това, че в него се снима популярният криминален сериал „Убийства в Мидсъмър“/на снимката: кадър от нашумелия тв сериал/.

Биткойнът облагодетелства престъпниците, защото не може да бъде проследен от правителствените служби, което прави изключително трудно откриването на нападателите, смятат международни банкови експерти. Валутата съществува само в киберпространството и може да бъде обменяна анонимно преди да бъде заменена за обикновена валута, посочва Daily Mail.

 

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *