Силен спад на петрола при увеличени запаси на бензин в САЩ

Цената на суровия петрол регистрира значителен спад вчера след данни за ръст на запасите на бензин в САЩ.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през юни отбелязаха спад от 2.33 долара вчера по време на търговията си на щатските пазари до ниво от 72.28 долара за барел.

Ценната суровина се понижи с нови 20 цента по време на азиатската си търговия до ниво от 72.08 долара за барел с доставка през юни.

Енергийното министерство на САЩ отчете повишение в запасите на бензин от 2.1 млн. барела за изминалата седмица, което прекъсна осемседмичното им поредно понижение.

Запасите на бензин за изминалата седмица са възлезли на 202.7 млн. барела, или с 5% под нивото им от същата седмица на миналата година.

В същото време за последните четири седмици среднодневното потребление на бензин е било в размер на 9.127 млн. барела на ден, което е леко над стойността му от 9.125 млн. барела година по-рано.

Анализатори коментират обаче, че едва ли ще станем свидетели на по-нататъшен силен спад в цената на петрола на фона на притесненията на инвеститорите от нарушаване на предлагането, както и с повишаване на търсенето с настъпването на натоварения откъм шофиране летен сезон в САЩ.

Производството на Нигерия все още е намалено с близо 500 000 барела на ден в резултат на атентатите в страната, като реална заплаха се явява и евентуалното нарушаване на доставките от Иран в случай на евентуален военен конфликт.

Въпреки спада от вчера, цената на петрола се е повишила с 46% за последната една година, като все още е близо до постигнатия на 21 април исторически рекорд при ниво от 75.35 долара за барел.

Поевтиняването на суровината инициира значителен спад и в цената на златото.

След като вчера моментно през деня благородният метал поскъпна до нов 25-годишен максимум при ниво от 679.80 долара за тройунция с доставка през юни, в крайна сметка златото завърши деня на 668.5 долара, или минимален ръст от 1.1 долара.

Подобна бе ситуацията и при среброто, което след като се повиши моментно до най-висока стойност от 14.30 долара за тройунция с доставка през май, приключи деня на щатските пазари със спад от близо 41 цента до ниво от 13.70 долара за тройуния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *