Силно поевтиняване на благородните метали.

Възстановеното поскъпване на щатския долар, в среда на проблеми за развиващите се пазари, инициира ново силно поевтиняване на благородните метали.

Резултат с изображение за благородни метали

Вместо да се концентрират върху повишената геополитическа несигурност, в световен мащаб, инвеститорите предпочетоха да наблегнат на скъпия долар, по отношение на благородните метали. Или златото и останалите ценни метали доказаха за пореден път, че напълно са загубили функциите си на защитни активи.

Щатските пазари бяха затворени за честването на „деня на труда“ и от намалените обеми, като че ли се възползваха спекулантите.

Еврото поевтиня до нива от 1.1565 спрямо щатския долар, което се отрази крайно неблагоприятно на суровините. Златото се върна под 1 200 долара за унция и продължи надолу, като достигна нива от 1 194 долара за унция.

Далеч по-силни обаче, бяха спадовете на платината и среброто. Платината поевтиня с над 1% до нива от 778 долара, докато среброто се понижи и тества дъното си от миналия месец при ниво от 14.20 долара за унция.

На този етап, посоченото ниво на подкрепа остава в сила. Технически анализатори коментират обаче, че ако среброто се понижи под 14.20 долара за унция, можем да станем свидетели на по-нататъшната му силна обезценка и тест на дъното от миналата година при 13.50 долара за унция.

Иначе, при платината ситуацията е далеч по-ясна. Металът, явно се е насочил за тест на над 14-годишното си дъно от миналия месец при нива от 756 долара за унция. От там, металът е едва на около 3%.

Трябва да отбележим, че съотношението в цената на платината към тази на златото, се понижи до нов исторически рекорд от 0.65. В исторически план, платината е била традиционно по-скъпа от златото. През последните няколко години обаче и в светлината на намаленото търсене на дизелови автомобили (при които платината се използва в катализаторите), ценният метал отбеляза изпреварващ спад, информира infostock.bg.

Иначе, перспективите пред златото до края на годината не са особено лоши, въпреки факта, че металът отново се върна под ключовото ниво от 1 200 долара.

От началото на свободната търговия на златото в началото на 70-те години на миналия век, златото се е повишавало средно с 2.1% през деветия месец на годината. Това, на фона на средното представяне на благородния метал от 0.6% през всички останали месеци.

Разликата е сериозна, а статистическата степен на зависимост е 90%. И това са добри новини за всички „златни буболечки“.

Няма как да не отбележим и рекордните къси позиции на спекулантите в злато, към средата на миналия месец, които могат да сочат, че е много вероятно да сме близо до дъното на благородния метал.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *