Синдик пуска „Химко“ за 11,7 млн

Пореден опит за продажба на фалиралия торов завод „Химко“ ще предприеме на 20 януари синдикът на дружеството, става ясно от публикувано обявление, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. Минималната начална цена е намалена до 11,7 млн. лв., а необходимият за участие депозит е 1 млн. лв. Продават се като цяло активите на бившия торов завод. За разлика от първите два опита сега начинът на продажба е чрез провеждане на преки преговори с потенциалните купувачи въз основа на подадени от тях писмени предложения. „Има възможност да се подобряват офертите“, заяви синдикът Росица Томова, като отклони останалите въпроси за преговорите на този етап.

Първият търг за продажбата на „Химко“ беше проведен през пролетта на 2014 г. при начална цена от 28,5 млн. лв. Тогава не се появиха кандидати. При втория търг, който се проведе през февруари 2015 г. началната цена беше намалена до 22,8 млн. лв., но и тогава не се появиха купувачи. През ноември е имало пореден опит за продажба при цена 18,4 млн. лв. Той също е бил чрез преговори с потенциални купувачи. Сега цената е намалена най-много, става ясно от обявлението.

Един от най-големите кредитори на „Химко“ е „Булгаргаз“ – газовата компания държи около 50% от задълженията на врачанското предприятие, или малко над 52 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *