Скрихме финансовата криза от обществото през 2007 г., призна премиерът

Още при появяването на първите симптоми на финансовата криза в Съединените щати, не през 2008 г., а през есента на 2007 г., сформирах работна група с представители на министерство на финансите, Българска народна банка, експерти от моя политически кабинет. Тази група работи редовно за целия този период. Така премиерът Сергей Станишев отговори от парламентарната трибуна на обвиненията на опозицията, че правителството му е проспало първоначално ефектите от световната финансова криза върху българската икономика.
Работната група е изработила три сценария с конкретни пакети от различни мерки за всеки в зависимост от степента на негативното влияние върху икономиката ни. Премиерът призна, че по това време се е въздържал да подложи мерките на обществено обсъждане, тъй като според него, самото им представяне можело да предизвика риск и да генерира изкуствена паника.
Настоящият бюджет на България бе създаден на база определен сценарий за развитие на кризата и не приемам тезата на опозицията, че сме реагирали късно. Сегашните мерки, които правителството предприема не бива тежко да натоварват публичните финанси и задълженията на държавата. Трябва да се стремим балансът на държавата да бъде минимално засегнат. Напомням, че при тежка рецесия бюджетът остава инструмент за управление, заяви министър – председателят.
Станишев се оправда, че икономическата криза не се дължи на наши грешки, а се привнася отвън и идва от държави, които доскоро били сочени за пример. Основната цел на премиера била България да навлезе най-късно в кризата и да излезем най-бързо от нея. Към това е насочен целият план за противодействие на икономическата криза и за икономически стимули и за пакети от социална защита и за гъвкавост на пазар на труда.
Още от средата на 2008 г. българската индустрия беше първата, която се повлия от негативните ефекти на глобалната криза по линия на външното търсене и спада на международните цени на суровините. Продажбите в промишлеността, които в началото на годината имаха двуцифрени темпове на растеж, от август започнаха да спадат. Това се дължи на забавяне на икономиката на основните икономически партньори на България, като продажбите на промишлените предприятия регистрираха спад от 1.4 процента.
Най-силно пострадаха металургията и производството на рафинирани нефтопродукти, посочи известни факти Сергей Станишев. Той отново повтори, че растежът на икономиката ни от 6 процента е един от рекордите за рамките на европейския съюз.

darikfinance.bg
финанси
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *