Словения дава 150 евро енергийна помощ на пенсионери и социално слаби

Словенските пенсионери, чиято пенсия през декември миналата година е била по-малка от 1000 евро, ще получат еднократен енергиен ваучер на стойност 150 евро, за да се справят с растящите сметки за енергия, съобщи Макфакс.

Словения глазами студента - Обучение за рубежом Active Study

Помощта се нарича „солидарна компенсация“ и е включена в закона за спешни мерки за смекчаване на последиците от високите цени на енергията от февруари тази година, информира    expert.bg.

Средствата ще бъде изплащани от Обществения пенсионен фонд. Енергийната помощ се полага и на хора с увреждания, получаващи инвалидни пенсии. Най-ниската пенсия за инвалидност в страната е 410 евро.

Для украинцев начали действовать новые правила въезда в Словению - Дом

Хората, които са получили право на пенсия на 1 януари 2022 г. и по-късно, няма да получат такава помощ. Социалната пенсия в Словения достигна 295 евро от 1 януари 2022 г., а гарантираната минимална пенсия е 654 евро. Държавата ежегодно индексира пенсиите в съответствие с размера на заплатите и потребителските цени.

Пенсионерите в Словения са само една от групите, които ще получат енергиен ваучер. Получателите на различни социални плащания, като социални помощи, детски надбавки, многодетни или приемни родители, също ще получат въпросната помощ.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *