Смъртта не е претекст за неплатени данъци

Смъртта вече няма да е извинение за неплатени данъци. МФ иска да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия.Според експерти когато става въпрос за изплатени хонорари по граждански договори, наследниците може дори да не знаят, че близките им са имали такива, нито пък, че трябва да събират бележки, да попълват декларации и да плащат данъци. В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и могат да се окажат виновни за укрити доходи.
В повечето случаи, когато става въпрос за хонорари, те са похарчени, а за наследника ще остане задължението да внася данъците.
Управляващите все пак си признават, че идеята има несъвършенства, дори е смехотворна, и са готови да я поправят. „Досега имаше една законова дупка при която на практика човекът физическо лице, което е починало  каквито и доходи да е получавал оставаха необложени”, подчерта Менда Стоянова.
Според хората не би следвало наследниците да се занимават с това, а администрацията трябва да има свой механизъм за събиране на данъците.
Предстои и правителството да обсъди идеята. Дали наследниците ще са длъжни да се отчитат за починалите си близки, последната дума ще е на депутатите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *