Социалният жилищен фонд в България е под 3%

Един от основните проблеми за страната ни е липсата на социален жилищен фонд, който към момента е под 3% от общия. Със социални жилища трябва да бъде подпомагана една по-голяма група хора, а не само крайно бедните.

Това препоръча  Минчо Бенов, координатор на Коалиция „Достоен дом“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той съобщи, че след решение на Министерство на регионалното строителство и благоустройство започва да се работи върху основните параметри по нова национална жилищна стратегия.

“Това ще бъде рамков документ, който ще регулира обществените отношения, ще адресира проблемите и ще търси решения. Вече не се говори за актуализиране на жилищната стратегия от 2004 година, а за нова, която да посочи проблемите с днешна дата“, обясни Бенов.  „Многофамилните сгради са в много лошо състояние, променя се профилът на хората, които ги обитават“.

Според него Националната програма за обновяване на жилищните сгради има финансов проблем, „защото поскъпването на домовете ограничава достъпността в големите градове“.

“Няма финансови инструменти за придобиване на жилища. Държавата трябва да обвърже жилищните със социалните и икономическите политики, да създаде специализирани финансово-кредитни и финансово-спестовни инструменти и да намери решение за облекчаване на достъпа на определени категории семейства до собствени жилища”, заяви още Бенов.

Той обяви, че Коалиция „Достоен дом“ е предприела различни инициативи, с които подкрепя хората, които нямат възможност да придобият собствено жилище по обичайния начин.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *