Социално неприемливи мерки на правителството ще взривят обществото

© Снимка: Архив

 

Правителството има намерение да въведе временни антикризисни мерки, които да орежат драстично социални придобивки, научи „Хоризонт”. Планира се намаляване на високоплатеното майчинство, облагане с данъци на заплатата още преди приспадане на осигуровките и въвеждане на принудителен отпуск за бюджетните служители.
Синдикатите разполагат с неофициален вариант на 35-те мерки на правителството за борба с кризата и коментират, че голяма част от тях са социално неприемливи и ще взривяват обществото. Освен облагането на пенсиите на работещите пенсионери с данък, което вече е потвърдено, кабинетът смята да намали високоплатеното майчинство от 415 на 225 дни, както и да намали самото обезщетение.
„Хоризонт” научи, че от Движението на българските майки спешно подготвят протест срещу мярката намаляване на майчинството до навършване на шест месеца на детето. Сега заплатата майките взимат до навършване на една година. Планира се да се намали и размерът на обезщетението, като се взима за база изчисляване на доходите за две години назад, а не за една.
Обезщетенията при съкращения да се уеднаквят за всички, планира правителството, което означава, че при съкращения в армията и в полицията няма да се получават 20 заплати.
Доплащане в болниците 10%, но не повече от минималната работна заплата, е друга мярка, разписана от кабинета. Ще се орежат парите за работно и представително облекло, средно по 250 лв. за 280 хил. души, което вероятно включва и униформите за армия и полиция.
Клас прослужено време ще е не повече от 1% за всички, което със сигурност означава, че в съдебната система от 2% класът ще се намали наполовина.
И още от мерките – правителството планира да облага с данък пълните заплати, а не данъкът да се начислява след приспадане на осигуровките, както е сега. Планира се и възможност при бюджетните служители да може да се налага принудителен неплатен двуседмичен отпуск по преценка на работодателя и вероятно така ще се пести от работни заплати. Засега министри от кабинета отказват да потвърдят разпространеното от синдикатите. Единственото уточнение, което се прави неофициално е, че мерките имат временен характер.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *