Спадът на долара се задълбочава

Еврото днес задържа позициите си след ралито вчера до нов 4-месечен връх срещу зелените пари. Единната валута може да продължи да расте ако конституционният съд в Германия одобри участието на страната в спасителния фонд на еврозоната. Решението на съда ще стане ясно в 11 часа.
Доларът падаше след изявлението на Муудис, че САЩ могат да загубят “ААА” рейтинга си ако разговорите за бюджета през следващата година не доведат до решения, които постепенно да намалят дълга на страната. Очакванията, че Фед ще приеме нови стимули в края на заседанието си утре също държат долара под натиск.
Въпреки че шансовете са малки конституционния съд в Германия да реши, че страната трябва да промени конституцията си или да проведе референдум преди да участва в каквато и да е нова интеграция в ЕС, едно такова решение би помогнало на долара да нарасне.
Евро/долар се търгува на 1.2862 и е близо до 4-месечния връх от вторник на 1.2872.
Друга потенциална заплаха, която може да спре покачването на еврото са общите избори в четвъртък в Холандия. Все пак последните социологически проучвания сочат, че радикалните анти-евро партии са загубили част от силата, която набраха преди само един месец. Имайки предвид, че две основни партии са прекалено малко, за да сформират пълно мнозинство, разговорите за коалиция ще отнемат известно време и това прави изборите по-малко вероятни да раздвижат пазарите.
Долар/йена е близо до три и половина месечното дъно от 77.70 и се търгува на 77.84. На техническите графики съдбата на долара изглежда крайно незавидна срещу йената, след пробива надолу от оформилия се през последните месеци рейндж. Ограничител на печалбите на йената са очакванията, че ако Фед оповести мащабни монетарни облекчения, то Японската централна банка най-вероятно също ще предприеме допълнителни монетарни стимули през следващата седмица. Все пак пробив на дъното от 1 юни на 77.65 ще отвори пътя към следващата основна подкрепа при дъното от тази година на 76 йени. При такова слизане обаче нарастват и опасенията за интервенции от Токио.
Канадският долар притисна американския си съименник до едногодишно дъно и достигна вчера 0.9713, а днес се разменя за 0.9720.
Австралийският долар се възстанови до 3-седмичен връх от 1.0458 при всеобщата слабост на зелените пари. По този начин валутата преодолява слабостта дошла напоследък при растящия песимизъм, произтичащ от страховете за забавяне в Китай, който е най-големия пазар за износ на Австралия.
Златото отново в атака
Златото се търгува днес около 6-месечния връх, а инвеститорите изчакват решението на съда в Германия относно участието на страната в спасителния фонд, както и завършващото утре заседание на Федералния резерв. Междувременно слабостта на долара оказва добра подкрепа на жълтия метал.
Прогнозите са, че Фед ще стартира нов рунд от количествени поощрения, които ще дадат нова сила на златото, което поскъпна със 7% през миналия месец при нарастващите надежди за повече монетарни стимули.
Доларът се търгува на многомесечни дъна срещу останалите валути след предупреждението вчера на Муудис за възможно намаление на кредитния рейтинг на САЩ. Слабостта на долара увеличава търсенето на суровини, които са деноминирани в американска валута.
Инвеститорите следят и за излизащото днес решение на конституционния съд в Германия относно участието на страната в спасителния фонд на еврозоната. Специалистите очакват съда да реши в полза на фонда.
Ако Фед оповести нови монетарни стимули, то златото може да преодолее съпротивата при 1765 долара за тройунция, докато разочароващ резултат би го свалило бързо към нивата от 1700 долара. Спот цената в момента е 1735 долара за тройунция, а в петък бяха достигнати 1741.30 долара, което е най-висока стойност след 29 февруари.
Участниците на физическия пазар в Азия също изчакват важните събития, след като поскъпването на цената доведе и до определени разпродажби.
Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust остават 1293.138 тона към 11 септември, което са най-високи стойности за последните 6 месеца и представляват повишение от 3% спрямо предишния месец.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *