Сърбия строи по-бързо магистрали от БГ

Държавата задлъжнява за доброто на бъдещите поколения… Никой не може да каже, че това задлъжняване е неморално“, каза още Тадич. Според него „от изключителна важност е да бъде построена дясната част на Коридор №10 преди приключването на пътната инфраструктура през България и Румъния“. По този начин основната артерия от Мала Азия до Западна Европа ще минава през Сърбия.
Източната част на Коридора №10 в Сърбия, от Ниш до Димитровград /до българската граница е дълга 83 км, бел.ред./, а тази от Пирот до Димитровград – 14.4 км. Строителството се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие, а самият проект се изпълнява от австрийската фирма Алпина и трябва да приключи през май 2012 година.
Борис Тадич припомни, че България и Румъния строят мост на Видин – Калафат, а Сърбия вече е приключила строителството край Бешка и моста на река Сава в Белград. Според него по отсечката от Пирот до Димитровград се работи усилено.
Магистралата от Ниш до българската граница ще бъде построена напълно в края на 2014 година. В строителството на този Коридор Сърбия е много по-напред от България и Румъния, каза пред Борис Тадич директорът на проекта Коридор №10 Михаил Мишич. Според него Алипна се справя много добре и вече е наваксала известното закъснение със строителство и през 2012 година ще се насочи от Ниш към българската граница.
Основни коридори Коридор №10 е дълъг 2360 км и свързва Австрия и централната част на континента с пристанище Солун, като преминава през Унгария, Сърбия и Македония. Едно от разклоненията на този коридор води от Ниш към София.
Коридор № 4 свързва Западна Европа с Гърция и Турция, но преминава през Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Коридор №4 е основният приоритет на България, а на него ще бъде разположен и Дунав мост 2 при Видин.
През България минават 3 основни европейски магистрали – речният коридор №7 -по река Дунав, Коридор №8, който свързва Италия с Черно море, и Коридор №9, който идва от северната част на Европа и преминава през Русе.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *