”Съседски тройки” източват милиард от хазната

За измамата пише „24 часа“, като се позова на експерти от Националната агенция по приходите, пожелали анонимност.
ДДС веригите са популярни още от въвеждането на ДДС у нас. Но след членството ни в ЕС те получиха нови територии и са популярни като „съседски тройки“.  Най-добре се сработили организирани групи, в които влизали румънци, българи и гърци. Те регистрирали огромно количество „кухи“ фирми – по 30-40 на територията на всяка от трите държави. Всеки от измамниците се явявал като „чужд инвеститор“ – той отварял фирми извън държавата си. След това започвал бърз и огромен фиктивен „износ“ и „внос“, но не на стоки, а на документи, основно данъчни фактури.Предмет на „търговията“ обикновено са скъпи и удобни за съхранение компактни стоки – мобилни телефони, компютърни чипове, а в последно време и горива и захар.
Така, за 5-6 месеца, заради високите обороти се натрупвал огромен ДДС. Накрая стоката се изкарвала от склада и се продавала вече реално, без ДДС.
Територия за измамите са 27-те страни членки, а движението на стоки е без такси и мита. При данъчна ревизия, която заради изнесената регистрация означава запитване от НАП към колегите им от съответната държава, резултатът от проверката идвал до 8 месеца. От НАП признават официално за ръста на този тип измами. „Контраатакуваме ги със споразумения с правителствата на тези държави за едномесечен обмен на оперативна информация“, каза за „24 часа“ говорителят на НАП Росен Бъчваров.
Все още действали и познатите четири схеми – верига от фантоми, кръгова измама (въртележка), Х-образна, фиктивен износ.
В средата на месеца финансовият министър Симеон Дянков даде 1-2 месеца срок на директора на НАП Красимир Стефанов „да поправи нещата“ с ДДС-измамите. „И ако това не стане, си отивате всичките – от Краси Стефанов до зам.-шефовете му“, категоричен бе Симеон Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *