С колко ще се увеличат цените на храните след въвеждането на тол таксите

Цените на храните ще се увеличат минимално след въвеждането на тол таксите у нас. Това показва анализ на Световната банка, изготвен по поръчка на регионалното министерство, който предстои да бъде представен.С колко ще се увеличат цените на храните след въвеждането на тол таксите.

Резултат с изображение за световна банка

До 2 стотинки за килограм ще е отражението върху цената на брашното и хляба. Толкова трябва да поскъпнат и прясното, киселото мляко и безалкохолните. Търговци и превозвачи обаче вече предупредиха за сериозно увеличение заради новите такси. Всяко по-драстично повишение на цените на стоките заради тол таксите ще е спекулативно, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.С колко ще се увеличат цените на храните след въвеждането на тол таксите.

Анализът показва, че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата, категорични са от АПИ.

Експертите на Световната банка са направили изчисления за 19 групи стоки, които присъстват всеки ден на трапезата на българина. Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани осреднени цени на Националния статистически институт, информира в.Труд.

Според изследването максималното увеличение в различните групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните напитки. В абсолютно изражение това е най-много 2 ст./кг/л.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *