Таен доклад зад чистката в НАП и ревизията в ”Лукойл”

Ревизията на „Лукойл“ и рокадите в НАП били резултат именно от доклада, който,според вестника, изненадал неприятно финансовия министър Симеон Дянков.
Изоставането в събираемостта на месец е 45 млн. лв., пише в документа, а се очаква дефицитът да нарасне с 622.2 млн. лв., ако не се вземат мерки.Стефанов заявява пред вестника, че приходите от ДДС ще бъдат наваксани, но има риск за осигурителните вноски, където, според него, проблемът е в грешното планиране (тези приходи се планират от НОИ – бел. ред).
Вицепремиерът публично разкритикува работата на НАП в началото на юни. Той предупреди тогава Стефанов,  че разполага с два месеца  да повиши събираемостта и да се справи с ДДС измамите. На 7 юни пък досегашният шеф на териториалната дирекция на НАП във Велико Търново Христо Костадинов стана заместник изпълнителният директорна НАП на мястото на Бойко Атанасов. Той пък бе понижен в директор на НАП-София, където последва чистка.
Според публикацията в „24 часа“ обаче седмица след тайния доклад е имало и среща с директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Именно на нея е станало известно, че „Лукойл“ не монтира измервателни уреди в рафинерията и отчетеният от нея износ съмнително е нараснал. Разпоредена била ревизия, чиито резултати се очакват до края на месеца. „Лукойл“ осигурява 20% от бюджетните приходи.
Заради проблема с измерването на горивата Симеон Дянков заплаши „Лукойл“, че ще загуби лицевза си за данъчен склад.
„Това е информация, която всеки месец предоставяме на министерството на финансите. Тези данни са предоставени като информация към 30 май – сумата беше такава като очаквано неизпълнение в годишен аспект“, коментира днес пред bTV Стефанов. Според НАП 320 млн. лв. са грешно планирани.Когато става въпрос за изпълнение на ДДС трябва да се имат предвид общо НАП и Агенция „Митници“, потвърждаваме, че ние ще изпълним сумата. Само за един месец в резултат на контролните действия сме наваксали около 42 млн. лв., каза още шефът на данъчните.
Общо данъци и осигурителни вноски ще изпълним на 96% от планираното,  уточни Стефанов, цитиран от БГНЕС. Той каза, че измамите с ДДС са общоевропейски проблем. „В Европа 12% са данъчните измами, ние не се различаваме като процент в България и ние се движим между 10 и 12%. Той съобщи още, че има обобщенo становище на МВР, ДАНС и НАП по повод доклада. В него се посочва какви акции са направени за последните 2 години, какъв е ефектът и това, което предстои да се направи.
„Столът ми винаги се клати, никой не се е родил вечен, още по-малко пък вечен директор на НАП. Със сигурност се справям с работата, защото резултатите го показват. Последните оценки на вицепремиера Дянков са в положителна посока. Но и винаги има какво да се направи в НАП“, заключи Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *