Температурите скачат с още 2-3 градуса

Областите, в които днес се очакват особено високи температури, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград.
Жълт код заради високи температури е обявен пък за 16 области. Това са Кюстендил, Перник, София-област, София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Търговище, Разград, Шумен, Силистра.
За останалите четири области – Смолян, Бургас, Варна и Добрич, кодът е зелен.
Код оранжев означава, че времето е потенциално опасно, а прогнозираните метеорологични явления са с голяма интензивност.
Днес времето ще бъде слънчево и горещо.  Температурите ще се повишат с още 2-3 градуса и преобладаващите максимални ще бъдат между 34 и 39, в София – 35-36 градуса.  Ще духа слаб, след обяд в източните райони до умерен вятър, от изток.
Над Черноморието ще бъде слънчево, с до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха ще са 28-30 градуса. Температурата на морската вода е от 24 по северното крайбрежие до 28 градуса по южното.
В планините ще бъде слънчево, с максимална температура на височина 1200 м около 29 градуса, на 2000 м -около 20.
Отлични са условията за туризъм по планините, уверяват от Планинската спасителна служба (ПСС). Навсякъде температурите са около 20 градуса. Работят съоръженията на Пампорово и Боровец, както и лифтът на Седемте рилски езера.
От ПСС предупреждават да не се предприемат необмислени действия.  Вчера две жени от хотел във Велинград решили да се разходят, без да познават района, изгубили се и се наложило да ги прибират спасители от „Пожарна безопасност и защита на населението”.
От ПСС препоръчват туристите да избират такива маршрути, които да им позволят да се приберат в светлата част на деня.
Задължително е да се носят и слънцезащитни очила и да се ползват слънцезащитни продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *