$ трилион за инфраструктура предвижда Тръмп

Трилион за инвестиции в инфраструктурви проекти – това заяви във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред изпълнителни директори на водещи компании. Според него правителството работи върху план за инвестиции за инфраструктура на стойност 1 трлн. долара, ако не и в по-голям размер, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Американският президент отбеляза, че желае да бъде ускорено предоставянето на разрешителни за пътни и мостови проекти и че няма да бъдат предоставяни федерални средства за проекти, които не могат да бъдат стартирани в рамките на три месеца. Ако имате работа, която не може да започне в рамките на 90 дни, то ние няма да ви предоставим пари за нея, подчерта Тръмп.

На проведената от американския президент среща присъстваха повече от 50 ръководители на компании, сред които и шефовете на фирми като JetBlue Airways, Vornado Realty Trust и MasterCard. Става дума за един много важен законопроект за инфраструктурни инвестиции за един трилион долара, а може би дори за повече средства, посочи Тръмп. Той обаче отново не предостави по-конкретни детайли как конкретно ще се осъществи това финансиране за поне 1 трлн. долара. На същото събитие транспортният секретар Илейн Чао заяви, че администрацията планира да представи законопроекта през май и допълни, че планираните инвестиции за трилион долара ще обхванат период от над 10 години.

Администрацията на Белия дом обмисля инвестициите да включват комбинация от 100 до 200 млрд. долара директни федерални средства, както и предлагане на данъчни кредити на частни фирми. По време на предизборната кампания съветници на Тръмп предложиха план за данъчните кредити, като част от стимулирането на разходи за 1 трлн. долара под формата на частни инвестиции.

На този етап Белият дом работи по инфраструктурни планове и планове за данъчни реформи, като има спекулации, че те могат да бъдат комбинирани. Във вторник „Вашингтон пост“ съобщи, че администрацията на Тръмп проучва въвеждането на два спорни данъка – данък върху добавената стойност и данък върху въглеродните емисии, като част от начините за повишаване на приходите от тази данъчна реформа. Заместник-прессекретарят на Белия дом Линдзи Уолтърс обаче посочи в официално изявление, че към този момент не са в процес на разглеждане нито данък върху въглеродните емисии, нито ДДС. Тя допълни, че екипът на Доналд Тръмп ще даде възможност за дебат на експерти от всякаква естество по отношение на данъчната реформа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *