Тръмп готов да наложи мита на целия внос от Китай

Тръмп заяви днес, че е готов да наложи мита на целия внос на китайски стоки, които възлиза в размер на 505 милиарда долара. Ако това се случи, то ще сме в режим на пълна търговска война между САЩ и Китай.

Резултат с изображение за тръмп

Действието е доста крайно, предвид на факта, че в момента САЩ налага мита на внос от Китай в размер на 34 милиарда долара. За същата стойност, се налагат мита и на щатски стоки, внасяни в Китай.

Пазарите реагираха моментално на новината, като индексите се понижиха. Немският DAX загуби близо 1% от стойността си, като отваряне на отрицателна територия сочат и останалите американски индекси.

„Готов съм да стигна до 500“, коментира президента Тръмп, пред финансовото издание CNBC, в специално интервю, като отговорът му се отнасяше до въпроса – мита на каква стойност на вноса, ще бъдат налагани на китайски стоки.

И размерът на китайския внос към САЩ, въз основа на данни за изминалата година е 505.5 милиарда долара. Това в сравнение с внасяните в Китай стоки в размер на 129.9 милиарда долара, според търговското министерство на САЩ.

Тоест, казано по друг начин, ако САЩ наложи мита на целия внос на китайски стоки, Китай няма да има възможност да отговори с реципрочни мита, защото обемът на внасяната от САЩ продукция е около 4 пъти по-малък.

Вече дали Тръмп ще прибегне до тарифи на целия внос от Китай, предстои да видим. При всички положения обаче, ако се съди от действията на щатския президент, това е напълно възможен сценарий.

„Не го правя от политическа гледна точка. Правя го, защото това е правилното нещо за нашата страна“, коментира още Тръмп. „Ние сме ограбвани от Китай твърде дълго“, допълни още щатският президент в интервюто си за CNBC.

Тръмп заяви още, че САЩ „получава предимства“ на няколко фронта, включително в търговията и монетарната политака. И все пак, той отново потвърди, че няма да въведе тарифите от лоши чувства към Китай.

„Не искам да ги плаша. Искама да се държат добре. Наистина харесвам президента Си, но това беше много нечестно“, допълни още Тръмп.

Кой ще спечели търговската война?

Противно на постоянните коментари, натрапвани от Тръмп, че търговската война е нещо „добро и ще бъде лесно спечелена“, експертите далеч не са толкова убедени в тази теза.

„Всички ще загубят от търгавската война“, смята Николас Ларди, експерт по пазарите в Китай в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон, цитиран от изданието CNBC. Въпросът според него е кой ще загуби най-малко…

Според анализатори от Bloomberg Economics, очаква се САЩ да наложи мита на вносни стоки от Китай в размер на 50 милиарда долара. Това би означавало 0.2 процентни пункта от БВП на Китай. Ответни мита на внос на стоки за подобна сума, се очаква да въведат и в Китай.

Ако САЩ разшири размера на планираните тарифи върху китайските стоки до 250 милиарда долара, то това може да отнеме вече 0.5 процентни пункта от БВП на Китай, според прогнози на финансовото издание Bloomberg, информира infostock.bg.

При пълно разрастване на търговската война и 10% увеличаване на щатските мита, както и ответен отговор към щатския износ, то според изчисления САЩ може да загуби 0.4 процентни пункта от БВП-то си, а Китай – 0.2 процентни пункта.

В крайна сметка, цената за САЩ може да е двойно по-висока от посочената, ако се включи потенциално силно понижение на фондовите пазари, към което щатската икономика, компании и домакинства са много силно зависими.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *