Удариха четири незаконни фабрики за цигари-менте

Удариха четири незаконни фабрики за производство на цигари без бандерол. За това съобщиха на специална пресконференция полицията и прокуратурата в Пловдив, които за разследвали незаконната дейност. Това казаха на нарочната пресконференция вчера Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и Атанас Илков, директор на ОД на МВР.
Фабриките са в Тутракан, Горна Оряховица и две в Дупница. Всички били с модерна апаратура за производство на цигари без бандерол от различни марки. Помещавали са се в големи изцяло затъмнени помещения, със спални помещения за работниците, бани, столова, готвачи, фитнес, тенис на маса, генератори за ток, обемни датчици, видеонаблюдение. Фабриките са работили от около две години, като са произвеждали 200 мастербокса ежедневно или по 100 000 кутии цигари на ден. Произведените количества цигари са изнасяни през 2-3 дена и разпространявани в страната и извън нея. Работниците са работили 15-20 дни в месеца и са транспортирани до работното място на три етапа, без да знаят къде ще работят.
Иззети са общо 42 тона цигари от различни видове марки на стойност 7 милиона лева и 13,500 милиона филтри и всички консумативи за производство на цигари. Конфискувани са всички машини, мотокари, 11 тежкотоварни камиони, микробуси, автомобили. Установени са три депа за разпространение на цигари. Разкрито е и още едно помещение, подготвяно за фабрика, а в село Калугерово, Пазарджишко, е установен цех за преработка на тютюн, които е снабдявал всички фабрики, както и печатница във Варна.
До установяването на фабриките се е стигнало след подновяване в началото на годината на разследване за пране на пари срещу двама пловдивчани, които имали охолен живот без доходи, и чрез използването на специални разузнавателни средства. Направени са 15 претърсвания и изземвания на територията на страната.
Задържани са общо 23-ма души, на които са повдигнати обвинения.

Според българското законодателство нелегалното производство на цигари обаче не е престъпление. Това съобщи на днешната пресконференция по повод разбитите 4 нелегални фабрики окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. „Няма как, при положение, че производството на цигари не е криминализирано – в закона има само държане и продаване, всеки може да си произвежда цигари, и ако не бъде хванат с готова продукция – няма престъпление. Това обаче не е проблем на прокуратурата и полицията, а е законодателен въпрос. Моето мнение и на част от колегите в прокуратурата е, че ако бъде криминализирано приготовлението, в момент, когато има бум на фабрики за незаконно производство на цигари, ще бъдат минимализирани възможни подобни престъпления“, категоричен е Румен Попов.

Преди няколко дни пък контрабандни цигари на стойност 834 840 лева бяха задържани при акция на Агенция „Митници“ и антимафиоти в Пристанище – Бургас. Това съобщиха тогава на брифинг в Апелативната прокуратура заместник апелативният прокурор Йовита Григорова и заместник-директорът на Митницата Юлиян Мирков. Цигарите – общо 111 312 кутии, марка „NZ“ с беларуски бандерол, били укрити в шлифовани дъски от иглолистен материал. Стоката била натоварена в контейнери на кораб, плаващ под иберийски флаг. Плавателният съд акостирал в бургаския порт от Русия на 1 август т. г.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *