„Уестингхаус“ ще обучава български студенти за ядрени специалисти (видео)

Днес беше подписанодвустранно споразумение за сътрудничество между американската компания „Уестингхаус“ и Техническия университет – Софияза подготовка на специалисти като част от подготовката на потенциалния нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който използва най-модерната ядрена технология в света AP 1000.

Специалистите ще са нужни и на наскоро създадения в София Европейски център за компетенции за проектиране на системи за управление на ядрена енергетика, посочват от компанията.

Като част от споразумение Техническият университет ще бъде домакин на поредица от лекции и семинари, които ще бъдат отворени за български студенти и за други заинтересовани.С него се регламентира сътрудничество с някои от факултетите на университета в дисциплини, които са от особено значение за изграждането на водородния реактор АР 1000 и ядрената автоматизация, а след седмица „бащата“ на AP 1000 Хауърд Бруши ще изнесе лекция в София.

Студентите ще могат да участват в лятната стажантска програма на „Уестигнхаус“ в различни офиси и съоръжения в САЩ, включително и в централата на компанията в Пенсилвания.

Според ректора на Техническия университет професор МаринХристов пряката полза за студентите е създаването на нови лаборатории със супермодерно оборудване.

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че споразумението с „Уестингхаус“ е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, а по думите на зам.-посланикът на САЩ Браян Далтън по отношение на енергийната сигурност ЕС е важен за САЩ.

„За един енергиен потребител като България диверсификацията означава различни енергийни ресурси, различни доставчици и множество маршрути за доставка“, каза той и подчерта, че без съмнение проектът ще създаде работни места и тук, и в САЩ.

Вицепрезидентът на компанията Ранди Галм заяви, че е оптимист застроителство на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуйи че тези централи са способни да произвеждат евтин ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *