Успешната седмица на фондовите пазари

През декември индексът на Мичиганския университет за доверието на потребителите в американската икономика, достигна 6-месечен връх, което предполага отличен сезин на коледните продажби и ръст на печалбите на фирмите и на американската икономика.
Вчера индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 1.55%, до 12 184.26 пункта, като отбеляза седмичен ръст от 1.4%.
Широкият фондов индикатор S&P 500 нарасна в петък с 1.69%, до 1 255.19 пункта, воден от финансовите компании, като за седмицата постигна повишение от 0.9%.
Технологичният Nasdaq Composite скочи вчера с 1.9%, до 2 646.85 пункта, завършвайки седмицата с ръст от 0.8%.
За всяка акция, която в петък поевтиня, шест поскъпнаха, като бяха изтъргувани 819 милиона лота.
Успешната седмица на фондовите пазари се дължи и на очакванията за план за преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Той беше обсъждан от политици и икономисти през цялата седмица, и беше представен в петък.
В общи линии планът се свежда до формиране на нов фискален съюз, и беше подкрепен от всички държави-членки на ЕС, с изключение на Великобритания.
Въпреки, че предложените мерки, безспорно ще имат дългосрочен стабилизиращ ефект за еврозоната, то в краткосрочен план те не променят нищо. Още повече, че реално ще започнат да се прилагат най-рано след три месеца. Идеята на Херман ван Ромпой, реформата да се запише с протокол към договора за ЕС не събра достатъчно привърженици. Правната форма на ще бъде междуправителствено споразумение. То трябва да бъде одобрено през март 2012 година.
Целта е да се спести време, тъй като промените в договора трябва да бъдат одобрени от парламента на всяка една страна в съюза поотделно.
Така пазарите отработиха предварително позитивния развой на събитията в Европа, но се оказа, че избързаха. В краткосрочен план европейската криза продължава, а свиването на държавните разходи води много страни от еврозоната към ръба на рецесията.
Независимо дали гледаме в Dow Jones FXCM Dollar Index или EUR/USD, доларът завърши миналата седмица, почти без промяна срещу единната валута. През последните три седмици от годината, обемите на търговията обикновено падат с до 30%. На фондовите пазари цари оптимизъм и доларът получава подкрепа от добрите новини от САЩ, като в самия край на годината е под натиск от намаляването на броя и обемите на транзакциите.
В петък, въпреки излизането на окончателните резултати от срещата на върха в Европа, единната валута поскъпна само с 0.06%, до 1.3393 долара. И това движение се дължеше по-скоро на засиления апетит за риск към акциите в САЩ, който оказа натиск върху долара в качеството му на резервна валута. За сравнение индексът на Nasdaq, който отчита движението на американските пари срещу йената, франка, канадския долар, паунда, еврото и шведската крона, падна с 0.31%, до 78.59. Тоест липсваше силна позитивна нагласа към европейската валута.
За сега обаче еврото има най-голям потенциал да влияние върху капиталовите потоци и финансовите пазари. След срещата на върха и понижението на основната лихва на ЕЦБ до 1%, е видно, че поне в следващите няколко месеца европейските дългови пазари ще останат под натиск.
Но инвеститорите вероятно са объркани и се колебаят как да действат, изчаквайки да стане ясно, дали дългосрочните решения от срещата на върха в Брюксел, все пак няма да променят пазарните нагласи.
На този фон липсва увереност и във възстановяването на реалната икономика. Това е видимо от движението на цените на петрола. В петък фючърсите за сорт WTI с доставка през януари поскъпнаха с 1.5%, до 99.83 долара за барел, но в понеделник лекият американски суров нефт се търгуваше на нива около 102 долара за барел.
Вероятно и през следващата седмица пазарите ще останат предпазливи и много инструменти ще се търгуват в рейнджа им от изминалите 5 дни.
мериканските пазари затвориха с повишения в петък, като водещите индекси регистрираха седмични ръстове. Основна причина за оптимизма беше покачването на потребителското доверие в САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *