Фалшиви двулевки наводниха пазара

Нов тип неистински двулевкие регистриран в Националния център за анализ към БНБ. Те са с емисия 2005 г., предупреждават от централната банка.

При новите фалшиви банкноти е имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от както от гражданите, така и от касиерите в търговската мрежа – холограмната лента. ОтБНБпоясняват, че характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

Експертите обясняват и метода на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти. При пипане с пръстите на ръцете лесно се установявала гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

Когато банкнотата се постави срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв.

ОтБНБприпомнят на гражданите, че ако у тях се породи съмнение за истинността на банкнотата, трябва да се обърнат или към тях, или към най-близката банка, където ще бъде направена проверка. Ако у даден гражданин е попаднала фалшива банкнота, той трябва да я предаде в най-близкото поделение на МВР, където ще получи документ за това. Гражданите се призовават да проверяватбанкнотите при приемането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *