Финансовият сектор във Великобритания се радва на невиждан от години оптимизъм

Компаниите в сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство са в най-печелившия си период от 17 години насам, според проучване на CBI/PwC, цитирано от CNBC.

59% от компаниите казват, че са по-оптимистично настроени относно цялостната бизнес конюнктура в сектора, в сравнение с 6%, чувстващи се по-песимистично, а разликата от 53% е най-високата от декември 1996г насам.

Проучването разкрива, че фирмите, занимаващи се с финансови услуги, очакват да създадат нови работни места в следващите 3 месеца, макар и с по-слаб темп, в сравнение с предишното тримесечие, когато заетостта в сектора се увеличи с 24%, най-бързият ръст от септември 2007г насам.

„С покачването на оптимизма и доходността на професиите, това е обещаващо тримесечие за сектора на финансовите услуги“, каза Стивън Гифорд, икономическият директор на CBI и добавя, че „фирмите очакват положителната инерция да се пренесе в следващото тримесечие, заедно със силно възстановяване на бизнеса, което ще тласне печалбите още повече“.

Както отбеляза Гифорд, размерите на бизнеса бяха по-малки, а 32% от фирмите претъпяха спад. До това се стигна поради спад с по 18% в бизнеса с индустриални и търговски компании и чужди купувачи. Въпреки това 51% очакват бизнесът да се разшири до края на годината.

Кевин Бъроуз, ръководещ финансовите услуги на британската PwC, заяви, че „се очаква активността и печалбите да се повишат с възстановяването на икономиката, а инвестициите в нови продукти и инфраструктура се увеличават. Спадът в индустриалния и търговския бизнес, дължащ се на спокойното лято, се очакваше и не предвещава дългосрочна тенденция“.

Бъроуз държеше да посочи, че предписаните от закона правила продължават да са в тежест на всеобщо растящия оптимизъм в сектора на финансовите услуги, като 71% от запитаните казват, че е вероятно те да са пречка пред бизнеса им. Това е най-високият процент от март 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *