Фирмите ни не са готови за US базите

Имате още много да учите, за да сте победители в търговете, каза посланик Байърли

Българските компании не са готови, за да печелят търгове за строителство и доставки в щатските бази в България. Имате още много да учите, каза американският посланик Джон Байърли. Той направи изявление по време на конференция за икономическите аспекти при изграждането на военните съоръжения у нас. На форума участваха над 400 представители от 228 фирми от цял свят. Сред тях бяха гиганти като „Кока-Кола“, „Сименс“, „Моторола“, „Боинг“ и „Локхийд Мартин“. „Вашите фирми трябва да разберат изискванията ни. Те все още не са готови да сключват договори“, посочи посланик Байърли.

Наши компании имат шанс да бъдат наемани единствено за черната и нископлатена работа, коментираха участници във форума. Сред победителите ще бъдат най-вече кандидатите от САЩ. Могат да се класират и фирми от съседни държави, които вече са участвали в такива търгове.

US военните също показаха, че нямат намерение да ни дават аванс заради базите на наша територия. „Нямаме излишни пари за прахосване. Искаме да получим нещо добро и изгодно за нас“, категоричен бе полк. Майкъл Смит от Европейското командване на САЩ.

Още преди 2 години се опитах да предпазя българския народ от напразни очаквания за огромни печалби от американските бази, потвърди и президентът Георги Първанов. Той посочи, че основният упрек към българския бизнес е непрозрачността при сключване на сделките, както и липсата на опит.

Янките ще наемат наши работници предимно за строителството и охраната на обектите. Стоките за US базите ще бъдат доставяни след пряко договаряне с щатски фирми или по Закона за обществените поръчки през военното министерство, обясни началникът на Генщаба ген. Златан Стойков.

Ивайло Велков

Силвия Петрова

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *