Фич понижи перспективата за суверенния дълг на Италия до негативна

Рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи перспективата за суверенния дълг на Италия до негативна, предаде Ройтерс. Аргумент – либерализацията на фиска от сегашното правителство на Ботуша.Тя се аргументира, че разхлабването на фискалната политика от новото италианско правителство ще направи страната, която има огромен дълг, по-уязвима при потенциални шокове. Фич отбеляза, че за решението й е допринесъл и неясният характер на популисткия кабинет, съставен от антисистемното Движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“.
Иначе агенцията остави кредитния рейтинг на Италия непроменен на равнище BBB (латински букви), като се аргументира с диверсифицираността на нейната икономика.
Държавният дълг на страната възлиза на 2,3 трилиона евро. Той е третият по големина в света и надхвърля 130 процента от брутния вътрешен продукт на Италия, припомня Ройтерс.
Новото италианско правителство обеща да изпълни предизборните си планове да въведе минимален доход за бедните, да понижи данъците и да смекчи пенсионната реформа от 2011 г. Инвеститорите са обезпокоени, че програмата на популисткия кабинет, чието изпълнение би довело до намаляване на приходите и увеличаване на разходите на държавата, ще надуе още повече огромния дълг на третата икономика в еврозоната.

Тази оценка на рейтигговата агенция идва само часове след контраатаката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу същите тези рейтиггови агенции, които заклейми с най-обидните епитети. Той публично нарече международните рейтингови агенции „измамници“, съобщи в.“Хюриет дейли нюз“. „Те казват, че рейтинговите агенции казват това или онова…Оставете тези измамници. Те казват много неща за нас“, посочи Ердоган в реч днес пред свои поддръжници в окръг Балъкесир /Северозападна Турция/. Тези фирми са онези, които повишиха кредитните рейтинги на банкрутиращи държави с четири степени наведнъж, каза той.

Коментарът му бе направен, след като рейтинговата агенция Фич, която понижи рейтинга на 24 турски банки миналия месец, заяви на 30 август, че 25-процентното обезценяване на турската лира оттогава е засилило рисковете и би могло да доведе до по-нататъшни понижения на рейтинга. По-рано Ердоган заяви в реч пред дипломирали се възпитаници на военно училище в Балъкесир: „Турция ще се справи с тази атака. За тези, които питат за валутните курсове, нашият отговор е: И това ще мине“.

А турският министър на финансите и хазната Берат Албайрак каза, че рейтинговите агенции полагат интензивни усилия, за да създадат песимистична представа за турските банки.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *