Франция започва мащабна приватизация за10 млрд. евро

Правителството на Франция планира да продаде част от своите акции в големи френски компании, за да захрани с около 10 млрд. евро фонд за финансиране на иновации, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. Първата сделка ще е за 5% от капитала на енергийната група Анжи (Engie).

„Продажбите ще позволят на данъкоплатеца да знае, че парите му са вложени за бъдещето, а не за миналото“, обясни в края на август министърът на икономиката Брюно Льо Мер, без да назовава конкретни компании.

 

Групата Анжи (бивша Же Де Еф Сюез – GDF Suez) първа беше включена в приватизационния план. Според Агенцията за държавно участие (APE), която управлява държавните активи в бизнеса, са били продадени 4.5 процента от капитала на енергийната група за 1.53 милиарда евро.

 

След тази операция държавата остава референтен акционер с 24.1 на сто от капитала на „Анжи“ и 27.6% от акциите с право на глас, иформира dnevnik.bg. Сред следващите компании упорито се споменават автомобилостроителят „Рено“ и най-голямата френска телекомуникационна компания „Оранж“.

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *