Функционално приватизирана била ИАЛ

Функционално приватизирана институция е Агенцията по лекарствата и тя отдавна е извън контрола на Министерствното на здравеопазването. Това се казва в съобщение, изпратено до медиите от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Анализи показвали, че към момента статутът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не отговаря на законово определените й функции. Агенцията е регламентирана със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и е определена в закона като „орган за надзор върху качеството, ефективността и безопасността на лекарствата“. От анализа на правомощията, възложени на ИАЛ, е видно, че поради промените в законодателството в областта на лекарствата през годините тя в много малка степен осъществява вече функции, присъщи на изпълнителна агенция по смисъла на чл. 54 от Закона за администрацията. Характерът на функциите на ИАЛ отговаряли в много по-голяма степен на функциите и предназначението на държавна комисия, се допълва в съобщението.
Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник, не само че се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, но също и за отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването. Това очевидно е причината директорът да търси „спасение“ от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините, се казва още в текста на съобщението.  Подобен вид „функционална приватизация“ на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само. Подобно единодействие между контролен орган и подконтролни субекти срещу ресорен министър е демонстрация на своеобразен картел на нерегламентирана власт и други ресурси.
Министър Семерджиев изразява готовността си да представи в съда факти и доказателства, „които ще разтърсят не само българското общество“, се казва още в съобщението.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *