Хакери обезцениха биткойна, но водещи фирми инвестират в идеята

Стойността на цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) се понижи рязко в сряда с 5,5%, обезценявайки се от началото на седмицата с почти 20%, след като стана ясно, че хакери са успели да откраднат криптовалута на стойност от цели 65 млн. долара.

Агенция „Блумбърг“ съобщи, че базираната в Хонконг електронна борса Bitfinex е преустановила във вторник своята търговия, както и тегленото и депозирането на средства, веднага след като е установила за наличието на пробив в сигурността. От Bitfinex посочиха, че все още се провежда разследване в сътрудничество с правоохранителните органи, но призна, че е имало кражба на биткойни от клиентите на нейната платформа за търговия. Според „Блумбърг“, хакери са успели да откраднат 119 765 биткойни на стойност около 65 млн. долара по текущи цени. В същото време търгуваните на Bitfinex и други т.нар. „криптовалути“ като Litecoin или Ethereum не са били предмет на хакерската атака, при която са били засегнати само инвеститорски портфейли в биткойн.

Архив: Хакери удариха смъртоносно токийската борса Mt.Gox

Паметливи припомнят, че същата хакерска атака имаше и през февруари 2014-а година, когато компютърни спецове се целеха в базираната в Токио борса Mt.Gox – най-голямата до този момент електронна борса за търговия на биткойн в света. Няколко седмици по-късно след новината за кражбата, Mt. Gox подаде молба за изпадане в несъстоятелност, причинявайки драматична обезценка на биткойн с около 30 на сто само в рамките на месеца.

 

Оптимизъм: Нови инвестиции в биткойн идеи

От началото на годината на световния пазар наблюдава известно раздвижване на инвестиции в биткойн идеи. Пет големи компании направиха нови инвестиции на стойност $43,000,000.  Интересното в случая е това, че тези капитали са набавени не от традиционните фондове за рисков капитал в Силиконовата долина, а от водещи финансови институции на Уол Стрийт като VISA, Citibank, Nasdaq и други.

Ще добавим и един пример: Компанията Chain Inc. ще получи $30 милиона от инвеститори на на Уол Стрийт включително VISA Inc., I DR. Inc. и др., за да може да

даде възможност на разработчиците и финансови институции да проектират и използват блокчейн мрежата за търговия и трансфер на финансови активи.

 

Венелин ЙОРДАНОВ

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *