Хиляди българи с тежки увреждания не са доволни от новите помощи

Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от обещанията на управляващите за значително по-висока финансова подкрепа. Едва 12 932 от 162 800 души с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ по новия Закон за хората с увреждания -198.36 лв. За сметка на това 123 550 са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ.

Резултат с изображение за хора с тежки увреждания

Това е станало не заради степента на техните увреждания и нуждите им, а заради вида на пенсията, която получават. Така от максималната помощ са лишени хиляди българи, за които уж тя беше предназначена – тези, които освен над 90% увреждане имат нужда и от чужда помощ. Това става ясно от десетки сигнали на потърпевши граждани до институциите и от справка, изготвена по искане на в. „Сега“ от Агенцията за социално подпомагане .

Според новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане получават от тази година финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24.36 и 198.36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност получава 198.36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия – за осигурителен стаж и възраст, взима само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104.40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ, информира в.Сега.

При приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. „Идеята е сумата за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие“, обясни тогава министърът. Много от тези хора обаче ще получат значително по-ниска сума от очакваното.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *