Цв. Манчев: Движението на лихвите се успокоява, банките без повод за драми

В последните два месеца се наблюдава тенденция на успокояване на световните финансови пазари, както и на движенията на лихвените проценти. Търговските банки нямат поводи за драми, заяви подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Цветан Манчев, цитиран от агенция Фокус.
Основната лихва у нас е нормална, следим непрекъснато ситуацията и сме готови за действия, защото сме една от институциите, които много гъвкаво реагираха на първоначалния шок, допълни Манчев.
Според него банковата система остава стабилна, предвидима в нейното развитие и в диалог с банковата общност. Освен това, БНБима готовност за единодействие справителството, за да може българската банкова система да продължи да функционира нормално.
На въпросдали БНБ ще поиска заем от Международния валутен фонд, Манчев отговори, че се подържа нормален диалог и ако се прецени, че е необходимо, няма да има никакъв проблем да се осигурят средства по линия на фонда, тъй като България и МВФса внормални взаимоотношения.
Навъпроса за това дали България ще успее да се присъедини към европейското икономическо ниво в следващите две години с оглед на кризата, Манчев отговори, че процедурата е конфиденциална и всякакви коментари са нежелателни и дори недопустими.
Днес БНБ пусна в обръщение 4000 сребърни възпоменателни монети по повод 130 години от създаването на банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *