Цената на биткойна с нови понижения

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна до най-ниската си стойност от над година насам в понеделник.

Биткойнът отчете спад до 4951,47 долара, с което поевтиняването от последните седем дни надвиши 21%. Това представлява и спад от 62% от началото на годината, показват данни на CoinDesk.

Резултат с изображение за биткойни

Минути преди 20 ч. българско време дигиталната валута успя да се възстанови леко до цена от 5039,16 долара, която обаче продължава да е най-ниската от поне 13 месеца насам. Това е спад от 9%.

Поевтиняването на криптовалутата се ускори миналата седмица след месеци на относително спокойствие, които сложиха край на волатилността му по-рано през годината, съобщава CNBC. През по голямата част от октомври дигиталните пари се търгуваха около стойността от 6400 долара.

Силното поскъпване на биткойна започна около края на октомври и началото на ноември миналата година. Цената му за първи път премина границата от 10 000 долара в края на ноември и преди Коледа вече струваше почти 20 000 долара, като възходът се дължеше основно на инвеститори на дребно.

Другите основни криптовалути също са предимно на червена територия тази седмица, като се представиха дори още по-зле от биткойна за годината. Рипълът – втората по пазарна капитализация дигитална валута, поевтиня с над 2% в понеделник, а етерът – с над 21%.

През последната седмица приблизително 40 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на всички криптовалути, която в понеделник възлиза на 172 млрд. долара, информира investor.bg.

Според някои една от причините за поевтиняването на биткойна е разделянето на криптовалутата Вitcoin cash в две отделни версии миналата седмица – Bitcoin ABC и Bitcoin SV, което според анализатори допълнително създава несигурност на пазара.

В същото време американската Комисия по ценните книжа и борсите миналата седмица обяви своите първи санкции срещу създатели на криптовалути във връзка с по-мащабната си регулаторна акция срещу злоупотреби и измами в индустрията на дигиталните пари.

Също миналата седмица членът на Съвета на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре заяви, че биткойнът е комбинация от „балон, схема „Понци“ и екологична катастрофа“.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *