Цените на газа в Европа продължават да падат

Продължителният спад на цените на газа в Европа освен, че е в ущърб на енергийните компании и е благоприятен за купувачите, може да се засили заради ниското търсене на суровината през лятото, съобщава Reuters. В допълнение с нарастващото глобално предлагане това може да доведе и до запълване на капацитета на газовите хранилища.

Резултат с изображение за газ

Последствията

Цените на природния газ във Великобритания и Холандия, които са своеобразен показател за продажбите на газ в цяла Европа, са се свили наполовина от миналия септември. Те достигнаха десетгодишни дъна през юни заради по-големите доставки от Русия и САЩ. Цените на газа са склонни да падат през лятото, но тази година намалението е нехарактерно, тъй като започна още през зимните месеци, когато традиционно цените се повишават, и беше съпроводено от нарастване на запасите, информира в.Капитал.

Загрижеността относно възможността европейските газови хранилища да запълнят капацитета си до края на лятото се засилва, а това ще изпрати цените на суровината още по-надолу. Местата за съхранение в някои ключови центрове в Холандия и Австрия вече са запълнени на над 95%, показват данните на Refinitiv. „Не очакваме голямо възстановяване на цената през третото тримесечие на тази година, тъй като складовите наличности ще продължат да се запълват – действително цените могат да спаднат отново в края на лятото“, коментира анализаторът в HSBC Ким Фустие.

В четвъртък цени на газа във Великобритания и Холандия скочиха, както направиха и в началото на юли, отчасти защото пазарът се подготвя за новия месец и началото на планираната поддръжка. Въпреки че доставките ще бъдат намалени през август заради планираните прекъсвания, опасенията, че съкращенията няма да компенсират ниското търсене през лятото и старта на два нови американски терминала за износ на втечнен природен газ остават.

Нови играчи

Дългоочакваното стартиране на американските терминали за износ на втечнен природен газ и руското съоръжение на полуостров Ямал засилиха доставките в Европа. Появиха се и нови газопроводи на „Газпром“, тъй като руският газов монополист защитава своя пазарен дял от конкуренти като Норвегия, която доставя близо 25% от газа на ЕС.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *