Цените на черното злато продължават да се приближават към тримесечни дъна

Подновените продажби на фючърси „на зелено“ са в основата на продължаващата и днес обезценка на петрола. Фючърсите с доставка през септември на американския лек суров петрол се понижават с 0,75% към 42,59 долара за барел.  Това според статистиката е  най-ниско ниво от средата на април, докато аналогичните фючърси на петрола сорт „Брент“ се понижават с 0,45% към тримесечно дъно от 44,28 долара за барел, понижавайки се за пръв път под 45 долара от началото на месец май.

Така цените на „черното злато“ се понижават за четвърта поредна сесия на търговия, достигайки тримесечни дъна на фона на продължаващите опасения, свързани със свръхпредлагането му при по-слабо от очакваното нарастване на неговото потребление.

В последно време има все повече сигнали за ограничаване на растежа при търсенето на петрол както в Азия, така и вече от страна на САЩ – двата основни стълба на потребление на ценното гориво в световен план. Това засилва опасенията, че ребалансирането на пазара, което беше в основата на драматичната обезценка на петрола през предходните две години, може да продължи по-дълго от очакваното.

През последни дни редица хедж фондове продават петролни фючърси и опции, за да ликвидират техните „дълги“ позиции, отворени през последните месеци, когато „черното злато“ поскъпна за кратко над 50 долара за барел. Само в рамките на седмицата до 19-и юли тези инвеститори са съкратили техните дълги позиции във фючърси и опции на американския лек суров петрол и на петрола сорт „Брент“ с цели 31 млн. барела до 453 млн. барела. В същото време мениджърите на фондове са повишили „късите“ си позиции в американски петролни фючърси до 141 237 контракта от 53 377 контракта за последната седмица на май, докато техните „къси“ позиции в петрола сорт „Брент“ са нараснали до 78 351 контракта от 33 11 контракта.

По този начини техните цени са вече с близо 16% под тазгодишните върхове, достигнати в началото на юни, когато те успяха да надвишат за кратко важната психологическа бариера от 50 долара за барел.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *