Частен дълг заплашва да потопи Великобритания в нова финансова криза

В последния тримесечен бюлетин на BoA се посочва, че необходимостта да се рефинансират заемите и задълженията в частния сектор и особено тези, свързани с големи придобивания, представлява системна заплаха, съобщава Guradian.
Банката добавя, че ще използва допълнителните си правомощия, за да наблюдава частните сделки за дялово участие и да предотврати ново нарастване на ливъриджа за бизнеса в банковата система.
„От средата на 2000 г., е налице драматично увеличение на придобиванията на компании във Великобритания от частни капиталови фондове“, казват от банката. „Много от тези изкупувания, особено по-големите, са свързани с повишена задлъжнялост на дружествата, което представлява риск за стабилността на финансовата система – риск, усложнен от необходимостта компаниите да рефинансират дълг с падеж през следващите няколко години в среда на много по-строги условия за кредитиране.“
Изкупуванията обикновено са били финансирани с пари, взети назаем от банки, но често дългът се е превръщал в отговорност на закупената компания, чиито активи са били залагани за обезпечение на вземанията.
През 2014 и 2015 г. изтича падежът на общо 32 млрд. паунда от въпросните задължения. Още 41 млрд. паунда от дълга на частните инвеститори трябва да бъдат рефинансирани в следващите 3 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *