Челен опит: Саудитски банки замразиха 1200 сметки заради разследване

Челен опит в действие, колкото и изненадващо да изглежда то… Саудитски банки вече замразиха над 1200 сметки на физически лица и предприятия в кралството като част от кампанията за борба с корупцията, предаде Ройтерс, като цитира съобщения на банкери и адвокати. Броят на блокираните сметки продължава да нараства.Десетки членове на саудитското кралско семейство, чиновници и влиятелни бизнесмени бяха задържани при кампанията за борба с корупцията. Те може да бъдат обвинени в пране на пари, подкупи, изнудване на официални лица и злоупотреба със служебно положение с цел получаване на лични облаги.
От неделя насам Централната саудитска банка разширява почти всеки час списъка със сметки, чието замразяване иска от банките в кралството, съобщи регионален банкер. Той не разкри имената на засегнатите компании, но заяви, че те включват както листвани на борсата, така и нелиствани предприятия от различни сектори. Според него ако замразяването продължи дълго, то може да започне да пречи на ежедневната бизнес дейност като заплащането на персонала и кредиторите и други транзакции.

Началото на разследването бе дадено, когато арестуваха 11 принцове в Саудитска Арабия, което стана още в първите първите часове от работата на новия Комитет за борба с корупция. Към „съзвездието“ от принцове после се присъединиха в килиите и четирима настоящи и десетки бивши министри по обвинения в корупция. Задържането стана часове след като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви създаването на новия орган за борба с корупция. Салман е начело на новото антикорупционни звено. Комитетът отстрани също и шефа на Националната гвардия и главнокомандващия на Военноморските сили. Амбициите на принца са да реформира кралството. Сред арестуваните е и един от най-богатите хора в света – принц Ауалид бин Талал, чието състояние се оценява на 17 милиарда долара.

За да не спести нищо от настоящите и предстоящите унижения на  довчера недосегаемите милиардери със или без синя кръв таблоидите публикуваха и направена със скрита камера снимка от „петзвездната“ килия на арестуваните. Заспали на пода на своя „луксозен“ пет звезден затвор 11 саудитски принцове, министри и бизнесмени чакат съдбата си след ареста в най-голямата антикорупционна чистка в модерната история на Саудитска Арабия. На снимката, с която ексклузивно се е сдобило изданието „Дейли Мейл“, може да се види как мъжете са се събрали заедно в хотел „Риц Карлтън“ в Риад, в една от залите му за събития, увити в одеяла и спящи на голи матраци. Саудитски източници казват, че сред заснетите в стаята е и милиардерът инвеститор принц Ал Уалид бин Талал, който е племенник на краля, а състоянието му възлиза на 18 милиарда долара. Той е собственик на дялове в Туитър, Лифт и Ситигруп. Снимката с принцовете на голите матраци показва дълбочината на тяхното падение. Вижда се, че арестантите са събрани в зала, която само преди месец бе домакин на Конференцията за инвестиции в бъдещето, среща на световни бизнес лидери, която бе използвана от принц Мохамед да представи на света своята визия за една „по-умерена и с модерен ислям Саудитска Арабия“. Някои от арестантите дори присъстваха на срещата. В този хотел отседна и Доналд Тръмп, който посети Саудитска Арабия по-рано тази година по време на първото си задгранично пътуване като президент. Там той се срещна с коронования принц.

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *