Шамара в Страсбург: Предложиха ми 100 000 лв., за да си трая

Те предоставиха редица факти свързани с погазването на гражданските права в България от страна на управляващите от ГЕРБ, пише „Петел“.
Бинев свърза повдигнатите срещу Мишо Шамара обвинения със случая на момичетата от Pussy Riot като спомена, че не „поругаването на знамето на България” е причината за делото на Шамара, а думите, в които се казва, че рапъра не вярва на ГЕРБ. „Националната следствена служба привика Мишо за обяснение, след като той се включи в протест срещу управлението, организиран от най-големия радикален опозиционен съюз – ГОРД, чиито лидер съм аз”, каза Бинев и допълни, че страхът на Борисов от Европа се е проявил, с мигновеното приключване на досъдебното производство срещу Мишо, веднага след като бе обявена днешната пресконференция. Освен за страх от Европа, това бе и ясен знак, че прокуратурата не е независима, а действа под натиска на управляващите. „Точно след протеста на Слави Бинев бяхме привикани в следствената служба. Според мен това е размахване на пръст „Внимавай какво правиш момченце!“. Естествено моята реакция беше неочаквана за тях. След това всеки, който срещнех ми казваше: „Ти си луд. Да застанеш срещу тези хора. Те ще те убият. Всяка сутрин, когато си паля колата, се прекръствам. Миналия вторник имах пратеници на мое парти, които подариха на жена ми цвете. При мен дойде непознат човек и ми каза „Защо не си живееш щастливо с жена си. Ето ти 100 хиляди лева и да си траеш“. Аз му казах: „Момченце, изчезвай, напусни. Моята чест и достойнство не са за продан. Искам да знам, че мога да критикувам всеки, който не ми харесва. Не искам да си правите грешни изводи, че това е някаква политическа атака. Това е защита на моята лична свобода“, заяви рапърът.
„Моята работа е отражение на действителността. Имам проекти със Snoop Dogg и DМХ. Аз съм артист и не искам никой да ми казва какво да правя в артистичните си изяви. Дори Кукленият театър е измислен, за да казва такива неща, които са били забранени. Проблемът е, че в България има еднолична власт. Министър-председателят и президентът са едно и също нещо. Министър председателя и прокуратурата са едно и също нещо. Министър-председателят и полицията са едно и също нещо. За мен 90 % от медиите и министър-председателя са едно и също нещо. До къде сме стигнали?! Мен да ме е страх от полицията, мен ме е страх от прокуратурата, мен ме е страх от Бойко Борисов. Не, не ме е страх от него, но се притеснявам за моите деца и жена. Защото всички ме смятат за луд, защото не съм казал, че не го боготворя“, заяви Шамара. Рап звездата каза още, че като изпълнител, който е популярен в България е имал възможността да се защити и пред медии, а сега и в Европа, но не знае как другите обикновени граждани се справят с натиска на Борисов. „В България една пенсионерка взема 70 евро, не на ден, не на седмица, а на месец. Много ясно, че ще крещим. Пенсионерката отива да си купува 20 грама салам.” каза Мишо Шамара и попита присъстващите в залата депутатите, журналисти и чуждестранни наблюдатели дали това е обединена Европа и Европейски съюз и не се ли срамувате?” От своя страна зам.-председателката на групата на социалистите Таня Файон подчерта, че ще поиска спешно изготвяне на общоевропейски критерии за целия съюз свързани със свободата на словото, собствеността на медиите, както и единна система за контрол, който да гарантира запазването на основните демократични права на хората.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *