Швеция е напът да стане първото безкешово общество в света

Има очевиден недостиг на парични средства по улиците на Швеция. Толкова повсеместно разпространени са дигиталните плащания в страната, че всеки, който се опитва да извърши транзакция с пари в шведска банка, може да провокира подозрителен поглед или обаждане в полицията.

Така поне смята Никлас Арвидсон, професор в базирания в СтокхолмKTH Royal Institute of Technology.Арвидсон, който специализира в индустриалната икономика и мениджмънт, разкрива в свое неотдавнашно проучване, че Швеция е напът да се превърне в първото безкешово общество в света.

Той отдава изчезването на шведските банкноти на отдадеността на страната към новите технологии, на ръста на мобилните системи за плащане, както и на правителствените атаки срещу корупцията, което помага на гражданите да се чувстват сигурни за електронните пари.

„Използването на пари в брой тук е слабо и бързоизчезва“, казва Арвидсон. Данни за обращението на Riksbank (централната банка на Швеция) доказват неговото твърдение.

В продължение на много години страната действително се приближава към безкасова система. Все повече неща – от автобусни билети до улични списания, могат да се купуват сдигиталнитранзакции.Шведската търговска федерация също твърди,че страната е „световен лидер в безкасовата търговия“.

Ноданни от Европейската централна банкапоказват, че шведите, макар и ентусиазирани по отношение на банковите карти и цифровите плащания,все още редовно теглят доста пари от банкоматите. Проучвания от Riksbank сочат, че при транзакции за под 100 крони (21 лева – б. ред.) 41% от хората все още предпочитат да използват пари в брой.

Ашведската национална организация на пенсионерите, която представлява около 400 000 от възрастните хора в страната, заявява, че 7% от членовете ѝ дори не използват банкови карти.

Пречките, които са пред превръщането на страната в напълно безкешова държава, са нарастващият дял на измамите, дискомфорт по отношение на личните електронни „отпечатъци“, надеждността и проблемът с настаняването на туристите. The Guardian съобщава, че безкасов шведски музикален фестивал през това лято е предизвикал хаос, когато платежната система се е сринала.

Самият Арвидсон признава, че Швеция може никога да не стане изцяло безкешова държава. Известна сантименталност винаги ще бъде обвързана с банкнотите на страната, дори и ако хората да не желаят в действителност да ги използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *