Шокиращите предсказания на Saxo Bank за 2013 г.

Това се казва ежегодната прогноза „Шокиращи предсказания” на анализаторите от Saxo Bank:
„В преддверието на 2013 повечето от нас са обезпокоени от небивалото самодоволно спокойствие и рисковете, с вързани с макроикономическата политика, са „добра мина за лоша игра”. В същото време виждаме бърз ръст на социалното напрежение, което поставя под заплаха политическата и финансовата стабилност”, коментира икономистът на Saxo Bank Стин Якобсен. „Остава ни само да се молим и надяваме на по-добро, защото разбираме, че текущата макроикономическа политика е политика на евтините пари, а пазарът вече не е способен наистина да формира цени. Ние всички сме се превърнали в примитивни наблюдатели на действията на централните банки, чакащи поредната порция ликвидност като наркомани – спасителната доза хероин”.
Както всяка година, банката ни представя тези събития, които, колкото и малка да е вероятността да се случат, могат напълно да извадят световната икономика от релси:
1. Германския индекс DAX пада с една трета.
Индексът DAX бе един от най-успешните борсови индекси през 2012 г., тъй като водещата икономика на Европа укрепваше по-уверено, отколкото останалите страни от еврозоната. Но през 2013 г. икономическият спад в Китай удря по доходността на германските производители, включително Siemens, BASF и Daimler. Слабата икономика и неувереното отношение на новото правителство (парламентарните избори в страната са насрочени за есента)провокира спад на индекса под 5000 пункта, или 33% на годишна база.
2. Sharp, Panasonic и Sony са заплашени от национализация.
Японската електронна промишленост преживява тежки времена, защото е изпреварена от конкурентите от Южна Корея, начело със Samsung. Основен фактор за спада на Япония е твърде голямата ориентация към вътрешния пазар. Съвкупните загуби на Sharp, Panasonic и Sony за последната година достигат 30 млрд. долара. Правителството решава да национализира електронната промишленост, така както САЩ постъпиха със своята автомобилна промишленост.
3. Соята поскъпва с 50%.
Лошите метеорологични условия през 2012 г. нанесоха сериозни щети на световното селско стопанство. В САЩ запасите от соя, макар и да се увеличиха малко в края на 2012 г., остават близо до деветгодишен минимум. Цените на новите реколти соя са уязвими от нови природни катаклизми, както в най-големите производители- САЩ и Южна Америка, така и в най-големия потребител – Китай. Растящият ръст на биогорива дърпа цените нагоре. В резултат соята поскъпва с 50%.
4. Златото пада до 1 200 долара за тройунция
Темповете на възстановяване на икономиката на САЩ смайват пазарите и особено инвеститорите в злато. Преразглеждането на прогнозите за БВП на САЩ, съчетано с отсъствието на ръст на търсенето на ценния метал от населението на Китай и Индия, провокират мащабно закриване на позиции. Хеджфондовете преминават на страната на продавачите и в момента, в който нивото от 1 500 долара е пробито, започва масова ликвидация на дълги позиции. Златото пада до 1 200 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *