Ще излезе ли държавната енергетика на фондовата борса

Над 150 млн. лв. дивидент са раздали през 2016 г. българските публични компании, търгувани на БФБ.  Индексът на борсата SOFIX е трети по ръст в Европа.

За трета поредна година Българска фондова борса (БФБ) и Централен депозитар в партньорство с инвестиционни посредници организират „Ден за акции“. „Ден за акции“ е инициатива за стимулиране участието на индивидуални инвеститори на фондовата борса. В този ден те могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ – София без такси и комисиони към борсата, депозитаря и инвестиционния посредник.

Следим отблизо развитието на Българската фондова борса и приветстваме по-добрите възможности за търговия, с които непрекъснато се обогатява нейната дейност. Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков, който, заедно с министъра на икономиката Теодор Седларски и ръководствата на БФБ-София и Централния депозитар, дадоха официален старт на днешната търговия в рамките на инициативата „Ден за акции“.

По думите на Делисивков, ръководството на Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг следят непрекъснато пазара и обогатяващите се възможности за участие на него. „В това ние виждаме добра перспектива за прозрачно пазарно развитие, включително и за компании от енергийния сектор“, допълни служебният заместник-министър.

От години при различни правителства се лансират планове за листване на БЕХ и на другите държавни енергийни компании, които сега са в структурата му, на БФБ и на международните борси. Това, от една страна би направило по-прозрачна дейността на държавните енергийни фирми, от друга – ще раздвижи борсовата търговия у нас. До този момент обаче конкретни стъпки в тази посока не са направени. Една от причините вероятно е, че все още няма единно мнение сред експертите в бранша и икономистите дали изобщо трябва да продължи да съществува изкуственото обединение БЕХ, както и някои компании в структурата му като НЕК и Булгаргаз, наричани от експертите „счетоводни фирми“ и „излишни посредници“.

С всяка година се увеличават компаниите, разпределящи дивиденти, като за 2016 г. над 150 млн. лв. са раздадени на инвеститорите от печалбите им, а средният доход от дивиденти на акция е бил 4 процента.

В „Деня за акции“ всички индивидуални инвеститори ще могат да купуват и продават акции на основен пазар на Българска фондова борса, без да плащат такси към институциите и комисионни към посредниците. В рамките на борсовата сесия на 16 март всички поръчки на физически лица до 2000 лв. ще бъдат безплатни, като възможността се предлага само до 15 изпълнени поръчки на един инвеститор.

Дивидентите и растящият основен индекс на борсата SOFIX са фактор за привличане на нови инвеститори в български акции, посочват от инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“. През 2016 г. основният индекс на Българска фондова борса добави 28 процента, като диапазонът на поскъпването на акциите от индекса през годината беше от 7 до 73 процента. Ръстът на SOFIX за 2016 г. го нареди на трето място в Европа след руската и белгийската борса.

От началото на 2017 г. българската борса расте с около 7 на сто и привлича нови инвестиции на фона на ниските лихви по депозитите, посочват от „Елана Трейдинг“, цитирани от dir.bg. За последните 5 години средногодишният доход от дивидент е близо 5 на сто на база статистиката от топ 20 на дивидентните компании. Движението на парите от банките към борсата ще продължи, като появяващата се инфлация по-късно през годината, ще съдейства за ускоряване на растежа на фондовия пазар, отбелязва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елана Трейдинг“.

През 2016 г. беше създаден Съвет за развитие на капиталовия пазар, който обединява институциите и браншовите организации в инвестиционната общност и очерта необходимите мерки за превръщането на пазара в реален източник за финансиране на българската икономика.

През март 2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), които да доведат до коригиране на пречки за развитието на сектора, както и за улесняване на достъпа до него от малък и среден бизнес.

През 2017 г. се очаква въвеждането на сегмент за малки и средни предприятия на борсата с облекчени условия, както и възможност за търговия с държавни и ценни книжа. За първи път развитието на капиталовия пазар се появява и в предизборни икономически платформи на партии, отчитат експерти.

Печалбите от акции на Българска фондова борса са освободени от данъци. Данък доход от дивидент е 5 на сто, като той се удържа при източника и инвеститорът получава чиста сума.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *