Ще потвърждаваме плащания със селфи

MasterCard тества технологияза потвърждаване на плащания с помощта на пръстов отпечатък или разпознаване на лице. Подобна система ще позволи на потребителите да се идентифицират със селфи.

Вече е проведен успешен експеримент с новата технология от MasterCard и холандската финансова институция International Card Services, в който са участвали 750 притежатели на кредитни карти, издадени от ABN AMRO.

В продължение на половин година всички доброволци са пазарували онлайн без използване на PIN кодове, пароли или кодове за потвърждение – вместо това плащанията са удостоверявани с пръстови отпечатъци или селфита.

В момента на извършване на плащането клиентите получават известие на смартфона, а за потвърждаване на транзакцията системата изисква селфи или отпечатък от пръст.

77% от участниците в проекта споделят, че подобен подход им харесва. 75% считат, че биометричната система може да намали процента на мошеничества, тъй като човешкото лице и отпечатъците от пръсти не могат да бъдат откраднати или загубени, но могат да се превърнат в пароли.

MasterCard съобщава за голям интерес към технологията от страна на различни организации. Компанията планира да я въведе в употреба по-късно тази година на територията на САЩ, Канади и някои региони на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *