Ще работим 2 месеца повече за пенсия

Подробни обяснения за плавното повишаване на възрастта за пенсиониране и необходимия трудов стаж публикуваха от Националния осигурителен институт (НОИ). Такъв тип обяснения се разпространяват за първи път от приемането на пенсионната реформа през лятото на 2015 година.

През настоящата 2017 г. ръстът  на възрастта за пенсиониране се повишава с още два месеца, както е планирано. Така за жените вече е необходим стаж с два месеца повече – 35,4 г., а за мъжете – 38,4 г. Възрастта за оттегляне от работа за първите вече е 61 г., а за вторите – 64 г.

С този тренд от два месеца на година през 2037-а границата трябва да бъде изравнена за двата пола: стаж – 40 години и възраст 65 години.

От НОИ разясняват, че ако някой няма право на пенсия по условията, показани в таблицата, то следва да опита по реда на член 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Там е указано, че за да  получиш пари за старост от държавата, трябва да имаш минимум 15 години действителен стаж. Това се проверява в НОИ и когато се потвърди, експертите преценяват каква сума да се отпуска месечно на дадения човек.

„Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО (вж. таблицата – б.а.) се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като от 1 юли 2016 г. е 161,38 лв.“, обясняват от НОИ. Оттам допълват, че за тези с реален стаж от 15 години на този етап е 137 лева и 17 стотинки.

Как се определя средномесечният осигурителен доход, който е основен за размера на пенсията? Това на практика са вноските, които ни се удържат всеки месец върху заплатата. Десетки са случаите, при които дадена дейност се счита за стаж, но не се взема предвид за определянето на пенсията. Ето част от тях: времето на наборната или алтернативна служба, отпускът за бременност и раждане. И още: при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете без право на парично обезщетение.

Когато човек е осигурен по едно правоотношение за всички социални рискове и пострада при трудова злополука или се разболее заради работата си, тогава доходът му може да претърпи корекции.

„Тогава средномесечният осигурителен доход, от който се изчислява пенсията за трудова злополука или професионална болест, може да се определи и от дохода, върху който са правени осигурителните вноски за всички социални рискове“, обясняват от НОИ.

Изключения от правилото

Изключение от общия принцип за пенсиониране осигурителният кодекс прави за няколко категории лица. Сред тях са военнослужещите, държавните служители, включително тези от ДАНС, следователите, офицерите и сержантите от НСО, някои от служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, водолазите и резервистите на активна служба.

Повечето от изброените придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 г. и 27 г. общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по закона, по който са работили. От 1 януари на всяка следваща година възрастта за пенсиониране се увеличава с  два месеца до достигане на 55 г. през 2029 г.

Служителите на длъжност „водолаз“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР придобиват право на пенсия 10 г. по-рано – при навършени 43 г. и 15 г. на длъжност „водолаз“ в тази дирекция. За тях от 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава също с два месеца до навършването на 45 г. през 2029 г.

Професионалният пенсионен фонд – задължителен

От 1 януари 2000 г. всички лица, които работят при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране независимо от възрастта, изтъкват от НОИ.

Осигурителните вноски за тези фондове са изцяло за сметка на работодателите.

И при тези категории важи правилото всяка следваща година възрастта да се увеличава с 2 месеца.

Хората, които са работили 10 години в първа категория труд, могат да се пенсионират, ако до 31 декември 2015 г. са навършили възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете. А тези, които са работили 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако до 31 декември 2015 г. са навършили възраст 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

Когато  има осигурителен стаж от различни категории труд, стажът от първа и втора категория се превръща в осигурителен от трета категория. Така 3 години стаж от първа категория или 4 от втора се зачитат за 5 години от трета категория.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *